Vader Jonathan Jacob niet vervolgd voor perslek
Jan Jacob. Foto: BELGA

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling stelt de vader van de overleden Jonathan Jacob buiten vervolging voor het lekken van beelden aan de pers. Ze volgde daarmee het oordeel van de raadkamer, waartegen leden van het Antwerpse Bijzondere Bijstandsteam (BBT) eerder in beroep gingen. 'Ik ben zeer opgelucht', reageerde vader Jacob.

De vader van Jonathan Jacob (26), die op 6 januari 2010 overleed in een politiecel in Mortsel, had camerabeelden uit het strafdossier gelekt aan de pers. Nadat de zaak verwezen werd naar de rechtbank, had vader Jan Jacob camerabeelden uit de cel aan het VRT-reportageprogramma 'Panorama' bezorgd. Hij wilde daarmee bepaalde zaken aanklagen, die volgens hem waren misgelopen in het onderzoek.

Het parket wilde Jan Jacob daarvoor echter niet voor de rechtbank brengen en had zelf de buitenvervolgingstelling gevorderd. De leden van het BBT vonden dat vader Jacob wel verwezen moest worden naar de rechtbank, maar de raadkamer oordeelde vorig jaar dat hij het onderzoek niet had gehinderd met het lekken van de beelden en ook de privacy van de agenten werd niet geschonden. Daarop gingen de BBT’ers in beroep, waardoor het dossier aan de kamer van inbeschuldigingstelling moest worden voorgelegd.

'Ik ben zeer opgelucht', reageerde vader Jacob op de uitspraak. 'Toch al één last die van mijn schouders is gevallen.'

Beroep in zaak-Jacob komt eind dit jaar voor

In de zaak-Jonathan Jacob kregen zeven leden van het BBT vier maanden met uitstel en 275 euro boete voor ‘onopzettelijke doding’, omdat ze de jongeman te zwaar zouden hebben aangepakt in de cel. Hoofdpsychiater Geert D. (57) en Marc V. (65), de toenmalige directeur van het centrum Broeders Alexianen in Boechout die Jonathan Jacob twee keer weigerden op te nemen, kregen zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.

Alle veroordeelde partijen gingen tegen de uitspraak in beroep. Op 23 november wordt dat beroep behandeld. 'Hopelijk kunnen we het daarna achter ons laten, want het duurt allemaal al zeer lang. Mijn zoon is intussen al bijna zeven jaar dood', besloot Jan Jacob.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in