Merksem huldigt Gaston Berghmansdreef in
Archiefbeeld. Foto: WAS

In Merksem is zondag de Gaston Berghmansdreef officieel ingehuldigd, een eerbetoon aan de op 21 mei op 90-jarige leeftijd overleden komiek.

‘Gaston Berghmans ademde Merksem en heeft ons op de kaart gezet door de harten van heel Vlaanderen te veroveren, dus dit is niet meer dan terecht’, zegt districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA). Berghmans’ weduwe Jenny en dochter Chantal onthulden het naambordje.

De dreef in kwestie ligt tussen de Bredabaan en het Bouckenborghpark, pal tegenover het appartement waar Berghmans woonde en op weg naar het kasteel Bouckenborgh dat als cultureel centrum wordt gebruikt. Berghmans was een geboren en getogen Merksemnaar, die op verschillende adressen in het huidige Antwerpse district woonde. Hij verbleef tussendoor ook jarenlang in het nabije Schoten.

In 1996 was Berghmans, vooral bekend van zijn samenwerking met Leo Martin als ‘Gaston en Leo’, al de eerste laureaat van de Grote Stroboer. Dat is de jaarlijkse ereprijs voor een verdienstelijke inwoner of vereniging uit het district Merksem. Sinds 2010 staat er op het Victor Roosensplein bovendien een bronzen standbeeld van Joske Vermeulen, het bekende typetje van Berghmans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig