Congo houdt pas in april 2018 verkiezingen
Foto: REUTERS

De presidentsverkiezingen in Congo worden uitgesteld tot april 2018. Daarover is een akkoord gesloten.

De verkiezingen waren oorspronkelijk voor volgende maand voorzien, maar huidig president Joseph Kabila had eerder al duidelijk gemaakt dat er een uitstel komt om de stembusslag ‘goed voor te bereiden’.

Tot nu toe was er nog geen datum naar voren geschoven. De ambtstermijn van Kabila loopt op 19 december om middernacht af.

UNC, de belangrijkste oppositiepartij die deelneemt aan de dialoog die onder meer de kalender voor de verkiezingen moet opstellen, stelt in een mededeling dat er een compromis over een machtsdeling is bereikt. Daarbij is voorzien dat Kabila tot aan de verkiezingen president blijft, maar dat de positie van eerste minister gaat naar een vertegenwoordiger van de oppositie. Hoogstwaarschijnlijk zal de partij UNC dus de volgende premier leveren.

De meeste oppositiepartijen hebben de nationale dialoog geboycot, want ze zien de gesprekken als een voorwendsel van Kabila om langer aan de macht te blijven. Ze verzetten zich tegen het uitstel van de verkiezingen en hebben opgeroepen tot een nationale staking komende woensdag.

Bij protesten tegen president Kabila zijn al verschillende doden gevallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig