Syrische rebellen hebben het IS-bolwerk Dabiq ingenomen. Een symbolisch belangrijke overwinning: de terreurgroep gelooft dat daar de ultieme veldslag tegen de ongelovigen zou plaatsvinden.

Het stadje Dabiq is volledig in handen van rebellen die door Turkije gesteund worden, zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Het ligt op 14 kilometer van de Turkse grens en 33 kilometer ten noorden van Aleppo.

Strategisch stelt de plek niet veel voor, maar het kleine stadje heeft wel een grote symbolische waarde voor IS. De terreurgroep heeft een apocalyptisch wereldbeeld en gelooft dat bij Dabiq het Westen zal verslagen worden in een apocalyptische slag. Dat het propagandamagazine van de groep onder die naam gaat, is veelzeggend. In Dabiq werd ook Peter Kassig in 2014 onthoofd.

‘De mythe van hun grote strijd bij Dabiq heeft afgedaan’, verklaarde Ahmed Osman, een aanvoerder in het Vrije Syrische Leger. IS zelf relativeert het verlies. De terreurgroep zegt dat de inname niet de epische strijd van de profetie was.

De rebellen werden bij hun offensief tegen het stadje gesteund door Turkse tanks en artillerie, en ook luchtaanvallen van de internationale coalitie. De verovering van Dabiq maakt deel uit van een groter offensief. Binnenkort zal ook de Iraakse stad Mosul worden belegerd, zei Cavusoglu. Daar riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit.

Sinds het begin van dit jaar heeft IS al veel terrein verloren in Syrië. Ook verschillende kopstukken zijn in luchtaanvallen gedood.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig