VIDEO. AA Gent troeft leider Zulte Waregem af
Foto: Photo News

AA Gent heeft de sterke reeks van leider Zulte Waregem een halt toegeroepen. Een onhoudbare Moses Simon dirigeerde de Buffalo’s naar een verdiende 3-0 zege op de tiende speeldag van de Jupiler Pro League. Door het verlies van Essevee kan Anderlecht vanavond de leiding overnemen.

Zeven maanden nadat hij uitviel met een knieblessure, maakte Brecht Dejaegere zijn rentree in de basiselftal van AA Gent. Hij kreeg de voorkeur op Danijel Milicevic. Bij leider Zulte Waregem raakten Mbaye Leye en Christophe Lepoint tijdig opgelapt voor de kraker.

Voor de match nog zei AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck dat hij hoopte dat zijn team zou proberen te voetballen liever dan mee te gaan in de duels, maar dat is precies wat de aanvangsfase bracht. Toch kregen we al een eerste grote kans te zien na nog geen tien minuten. De defensie van Zulte Waregem zag er niet al te best uit toen het zich verkeek op een pass van Anderson Esiti. Moses Simon pikte het leer mee en mocht doorstomen naar Kenny Steppe, maar de Nigeriaan plaatste de bal naast.

Coulibaly effent pad voor AA Gent

Halfweg de eerste helft stak ook Zulte Waregem de neus eens aan het venster. Lukas Lerager kon de bal controleren in de zestien en haalde meteen uit. Meer dan een rollertje voorbij de kooi van Jacob Rinne produceerde hij niet. Nee, het waren de Buffalo’s die de forcing voerden. Eerst Renato Neto en daarna Dejaegere kopten een bal nipt naast de paal. Op slag van rust kwam La Gantoise weer dicht bij de openingstreffer. Neto werd goed aangespeeld in de zestien en pakte uit met een overhoekse schuiver - Steppe ging uitstekend plat.

Simon bleef het de bezoekende verdediging moeilijk maken met zijn snelheid en dat wierp even na rust zijn vruchten af. De linksbuiten leverde de perfecte voorzet af voor Kalifa Coulibaly, die aan de tweede paal de 1-0 in doel kopte. Zulte Waregem ging even kopje onder: enkele minuten later kon weer Coulibaly afdrukken na een lage voorzet van Thomas Foket, Steppe stond een dubbele voorsprong in de weg voor de Buffalo’s.

Anderlecht kan leiding overnemen

AA Gent sprong slordig om met zijn kansen. Rami Gershon kon vrij aanleggen na een corner die net wegraakte, maar kraakte zijn schot. En even later kregen de Buffalo’s zelfs een strafschop toen Simon neergelegd werd in de zestien. Kenny Saïef trapte het leer echter bijzonder slap in de armen van Steppe. En uiteraard viel er ook aan de overkant nog een wenkende kans uit de lucht. Brian Hamalainen mocht aan de tweede paal een voorzet van Onur Kaya vrij richting doel koppen. Rinne was geklopt, maar de bal stuiterde via de verste paal het veld in en werd vervolgens door Lepoint vanop een meter van doel onbegrijpelijk over gedevieerd. AA Gent kreeg het deksel dus niet op de neus.

VIDEO. AA Gent troeft leider Zulte Waregem af
Foto: BELGA

Integendeel, de blauwhemden gebruikten de slotfase om nog wat verder uit te lopen. De onhoudbare Simon kon na een één-tweetje met invaller Hannes Van der Bruggen op snelheid richting doel af en deze keer vond hij wèl de verste hoek: 2-0. Bij Zulte Waregem gingen de kopjes naar beneden en AA Gent gaf nog wat extra gas op de plank. Vijf minuten later stond het al 3-0 toen Van der Bruggen van ver aanlegde. Zijn knal week af op de rug van ploegmaat Coulibaly en verdween precies in de hoek. De Gentse fans kraaiden van plezier.

Ondanks de nederlaag is Zulte Waregem voorlopig nog leider, maar Anderlecht heeft om 18 uur genoeg aan een thuiszege tegen Lokeren om de koppositie over te nemen. AA Gent springt over Club Brugge en Standard naar de vierde plek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig