De Belgen zijn er niet in geslaagd hun perfecte koers af te ronden met de wereldtitel. Een sterke Peter Sagan gaf geen trap te veel in de kopgroep en profiteerde van het Belgische werk aan de meet. Tom Boonen strandde op de derde plaats. Voor Peter Sagan is het zijn tweede wereldtitel op een rij. Het werd een WK om nog lang over na de praten, dankzij een ijzersterke Belgische ploeg. De Belgen trokken waaiers en maakten de koers hard, maar konden het dus niet afmaken...

De omstandigheden in Doha waren zondag zoals verwacht goed. De koudste dag van de week in Qatar én heel wat wind, zo luidde het weerbericht voor de start. Toch begon het peloton de eerste tachtig kilometer redelijk rustig. Dat zorgde ervoor dat een kleurrijk internationaal gezelschap van zeven renners zich konden losrukken van het peloton.

Waaiers!

Hun namen? Lagkuti, El Abdia, Berhane, Dougall, Roth, Corella en Ramirez. Een Oekraïner, een Marokkaan, een Eritreeër, een Zuid-Afrikaan, een Canadees, een Mexicaan en een Colombiaan. De zeven heren reden een maximale voorsprong van 12 minuten bijeen, maar dat was slechts een voetnoot op dit razend spannende WK.

De Belgen waren namelijk op de afspraak, op 178 kilometer van de meet. Het Belgische bastion nam de kop van een nerveus peloton net op de plaats waar waaiers werden voorspeld. Het peloton viel al snel in stukken uiteen en dat eiste meteen enkele voorname slachtoffers. André Greipel miste de eerste waaier op een haar na, Tom Dumoulin reed op het verkeerde moment lek en ook renners als Caleb Ewan, Nacer Bouhanni en Arnaud Démare waren meteen uitgeteld.

Koude douche voor Debusschere

Opvallend was ook het uiteenvallen van het Britse blok. Geraint Thomas, Steve Cummings, Luke Rowe en Ian Stannard konden hun kopman Mark Cavendish niet meer helpen door het stevige tempo van de Belgen. Fernando Gaviria, toch één van de topfavorieten, schakelde zichzelf uit. Na materiaalpech werd hij aangereden door de Sloveen Luka Mezgec, de Colombiaan gaf op met een mogelijke sleutelbeenbreuk.

De zes Belgen voorin (Boonen, Van Avermaet, Stuyven, Naesen, Roelandts en Keukeleire) wachtten echter op niemand. Toch waren er nog heel wat gevaarlijke pionnen mee in de kopgroep van 26. De aftredende wereldkampioen Peter Sagan, de sluwe Mark Cavendish, de snelle Elia Viviani en de Noorse beren Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff leken de gevaarlijkste klanten aan de meet. In de achtergrond speelde Jens Debusschere de perfecte ploegmaat, hij haalde het tempo naar beneden bij de eerste achtervolgers en werd daardoor getrakteerd op een koude douche door een boze John Degenkolb.

Nederlandse verrassing

Niemand raakte nog bij de eerste groep, waar een echte afvallingsrace plaatsvond. Een leeggereden Jens Keukeleire stapte af op twee ronden van het einde, op dat moment bedroeg de voorsprong van de kopgroep net geen 3’30”. Mark Cavendish ging de laatste ronde in met enkel Adam Blythe als landgenoot, maar de Brit had wel drie ploegmaats van Dimension Data in de kopgroep: Edvald Boasson Hagen, Nicolas Dougall en Natnael Berhane.

Dat kon mogelijk meespelen in de spurt, maar de Belgen probeerden de laatste tien kilometer de grote kopgroep nog wat uit te dunnen. Oliver Naesen en Jasper Stuyven zetten zich aan de kant na ongelofelijk berenwerk, achterin stond de deur nu helemaal open in de kopgroep. Niki Terpstra probeerde op de verrassing te spelen op vijf kilometer van de meet, maar gouden Greg Van Avermaet remonteerde de Nederlander al snel.

Sagan wint!

Zijn landgenoot Tom Leezer zorgde even voor een Oranje delirium, want op twee kilometer van de meet sprong de ploegmaat van Terpstra weg uit de kopgroep. Daar keken alle favorieten naar elkaar, aan de rode vod kreeg hij vier seconden voorgift. Jurgen Roelandts haalde de kastanjes uit het vuur voor de Belgen, in de laatste rechte lijn werd de Nederlander teruggehaald door het peloton. Peter Sagan, die tot dan nog geen trap te veel had gegeven, sprintte iedereen uit het wiel en zegevierde voor het tweede jaar op rij. Tom Boonen strandde op de derde plaats, achter Mark Cavendish.

Uitslag:

1. Peter Sagan (Slk), de 257,5 km in 5u40:43.

2. Mark Cavendish (GBr) z.t.

3. Tom Boonen (Bel)

4. Michael Matthews (Aus)

5. Giacomo Nizzolo (Ita)

6. Edvald Boasson Hagen (Noo)

7. Alexander Kristoff (Noo)

8. William Bonnet (Fra)

9. Niki Terpstra (Ned)

10. Greg Van Avermaet (Bel)