Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer zijn beleidsverklaring voorgelezen. Tijdens zijn State of the Union kondigde Michel de oprichting van een taskforce aan die een oplossing moet brengen in het Arcodossier.

Zondagmiddag heeft premier Charles Michel (MR) in de Kamer zijn beleidsverklaring voorgelezen. Hij presenteerde er de begroting aan het parlement. 'Wij willen een betere toekomst', opende de premier de State of the Union. 'De basis is gelegd. De handelsbalans is voor het eerst in tien jaar positief.' 

Oplossing in Arcodossier?

De meest opvallende passage was echter toen de premier het Arco-dossier aansneed. Het Arco-dossier stond al in het regeerakkoord en nu benadrukte Michel dat er in 2017 een taskforce wordt opgericht om de Arco-coöperanten te begeleiden.

'Over Arco wordt in het regeerakkoord bevestigd dat een werkzame regeling uitgewerkt zal worden met het oog op de partiële schadeloosstelling van natuurlijke personen coöperanten van erkende financiële coöperatieven', aldus de premier.

'Het is duidelijke taal van onze premier', zei vicepremier Kris Peeters nadien aan De Zevende Dag. 'In 2017 komt er oplossing voor Arcospaarder. En dat was geen knelpunt meer voorbije week.' Peeters wou echter nog niet vooruitlopen en bevestigen dat de coöperanten effectief volgend jaar (gedeeltelijk) terugbetaald zullen worden.

Oppositielid Meryame Kitir (SP.A) is tevreden, maar kritisch. 'Het is goed dat er oplossing voor Arco is, maar als CD&V daarom meerwaardebelasting laat varen, betreur ik de deal', zei ze.

Normaal spreekt de premier het halfrond op de tweede dinsdag van oktober toe, traditioneel de datum van de parlementaire rentree, de begroting werd echter maar vrijdagavond afgerond. Maandag zullen de Kamerleden over de beleidsverklaring debatteren. Dinsdag volgt een vertrouwensstemming.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig