‘Als we samen met Vlaams Belang meerderheid kunnen vormen, gaan we voor Vlaamse onafhankelijkheid’
Foto: Photo News

Zal N-VA samenwerken met Vlaams Belang om de Vlaamse onafhankelijkheid te eisen? Als het van N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover afhangt, is dat alleszins niet uitgesloten, zo blijkt uit een debatavond van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Tijdens het debat kwamen er een aantal vragen uit het publiek. Zo wilde iemand weten hoe de partij de onafhankelijkheid van Vlaanderen zou verwezenlijken. ‘Als N-VA morgen 40 procent zou halen, en het Vlaams Belang haalt 11 procent, zal N-VA dan Vlaams Belang meenemen om de onafhankelijkheid te eisen?’, vroeg de moderator aan De Roover. ‘Ja’, antwoordde De Roover. ‘We zouden dat zelfs met de PS doen.’

Diederik Demuynck, woordvoerder van de N-VA-fractie in de Kamer, vindt dat die zin uit zijn context is gerukt. 'De verduidelijkende zin die erop volgde, is erg belangrijk', zegt hij. De Roover zei volgens de woordvoerder: 'Iedereen die ons programma wil helpen uitvoeren binnen de democratische spelregels, is welkom'.

De vraag was alleszins hypothetisch, want uit de recentste peiling van De Standaard en de VRT blijkt dat Vlaams Belang en N-VA samen 35,9 procent zouden halen, en dus geen meerderheid. Toch is het antwoord van De Roover opmerkelijk. N-VA liet tot nu toe namelijk altijd in het midden of een regeringsdeelname met Vlaams Belang een optie was. Als N-VA zou samenwerken met Vlaams Belang om Vlaamse onafhankelijkheid te eisen, zou er een einde komen aan het cordon sanitaire dat samenwerking tussen Vlaamse partijen en het Vlaams Belang uitsluit. 

Een dag na het VVB-debat klinkt ook De Roover genuanceerder: 'Wanneer eender welke partij ons wil helpen om onze partijpunten uit te voeren, dan vinden wij dat prima', zegt hij in een reactie aan VTM Nieuws. 'Maar wij gaan geen partijpunten van die partijen uitvoeren. Ik vermoed dat Vlaams Belang zelf ook enkele eisen zou hebben, die gaan wij niét uitvoeren.'

De N-VA zelf is afgemeten in zijn partijcommunicatie: 'De strategie van de N-VA is om het confederalisme te realiseren, via onderhandelingen', klinkt het in een korte mededeling. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in