'Nutsafrekening is de nieuwe belastingaanslag'
Foto: Dieter Telemans
Gemeenten hebben er baat bij dat de energietarieven omhoog gaan. Zo kan de winst van de netbeheerders omhoog, en kunnen Eandis en Infrax meer winst uitkeren aan de gemeenten.

Dat schrijft ondernemer en columnist Noël Slangen in een opiniestuk dat dit weekend in De Standaard is verschenen. Slangen klaagt aan dat de energiefactuur zo op een slinkse wijze eigenlijk een soort belanstingbrief is geworden, waarmee de gemeenten op verdoken wijze geld ophalen. 

Of de gemeenten dat doen omdat ze te weinig middelen krijgen of te veel uitgeven, doet er voor Slangen niet eens toe. 'Feit is dat ze niet langer rondkomen met hun centen'.

En dus schakelen ze de netbeheerders in. 'Eandis maakte vorig jaar 427 miljoen euro winst voor belasting op uw energiefactuur. Tel daar de winst voor belasting van 278 miljoen van tweede speler Infrax bij en we spreken over een indrukwekkende 700 miljoen euro'.

'Waarom dan Chinees geld?'

Dat de regulatoren de tarieven vastleggen, is voor Slangen maar een excuus. 'Waarom klaagt men dan dat het tarief dat de regulator voorziet te krap is? Waarom heeft men dan Chinees geld nodig? Waarom kan de factuur dan niet goedkoper? De realiteit is dat die "dividenden" verdoken belastingen zijn op de energiefactuur van de burger.'

Hij verwijst in die context naar de winst van een jaar eerder. Toen de Vlaamse overheid een winstbelasting oplegde aan de intercommunales, werd die belasting gewoon doorgerekend aan de klanten, zodat de nettowinst wel gelijk bleef. 

Slangen erkent dat de gemeenten hun budgetten nauwelijks rond krijgen. 'Maar moet het allemaal zo stiekem? Als de gemeenten de moed zouden hebben om in alle openheid hun gemeentelijke belastingen te verhoge, dan konden we tenminste genieten van het voordeel van de duidelijkheid.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in