Regering heeft akkoord over begroting
Kris Peeters Foto: Belga
Het kernkabinet heeft vrijdagavond een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. De controversiële meerwaardebelasting en maatregelen om het spaargeld te activeren worden nog onderzocht.

De regering kreeg van Europa tot maandag respijt om haar budgettair huiswerk in te dienen. Die deadline wordt dus gehaald. Premier Charles Michel bevestigde het akkoord via Twitter, al gaf hij geen enkel detail prijs. Er volgt pas zaterdagmorgen om 11 uur een persconferentie, waar de inhoudelijke details meegedeeld worden..

De regering is rond met de begroting zelf, maar een aantal moeilijke dossiers die daaraan gekoppeld zijn, zijn nog niet volledig van tafel. Zo is de hele discussie over de meerwaardebelasting waar CD&V op aandringt nog niet van de baan. De regering zal de komende tijd een aantal pistes verder onderzoeken, is nu beslist.

Ook de hervorming van de vennootschapsbelasting is nog niet in kannen en kruiken. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) zei wel dat het ontwerp al 'ver gevorderd' is. Daarnaast wordt nog verder gekeken naar maatregelen die Belgen ertoe moeten aanzetten meer te investeren in plaats van geld gewoon op het spaarboekje te houden.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zei in het VRT-journaal dat hij deze dossiers 'niet wil laten afhangen van een nachtelijk overleg'. 'Daar worden vaak lelijke kindjes met veel problemen geboren'. Een concreet tijdsbestek kon hij niet geven. 'We willen zo snel mogelijk werken. De jobcreatie is momenteel hoger dan ooit. We willen die impuls kunnen verderzetten'.Over het akkoord zei hij dat dit de coalitiepartners terugbrengt 'naar wat deze regering verbindt: gezond budgettair werk, en jobs, jobs jobs'.

CD&V-vicepremier Kris Peeters was erg karig met commentaar. Hij gaf wel lachend aan dat er een akkoord is, en dat de toelichting volgt op de persconferentie van zaterdag. In een persbericht meldt de partij wel dat de begroting op orde zetten één zaak is, 'maar het is essentieel dat dit gebeurt op een rechtvaardige manier. Daarop hebben wij van meet af aan gehamerd'. 

Lange onderhandelingen

Vandaag zaten Michel en alle vicepremiers voor het eerst sinds dinsdag weer allemaal samen. Sinds de crisis in de onderhandelingen dinsdagavond werden afzonderlijke gesprekken gehouden.  Sinds 11.00 uur zaten premier Charles Michel (MR), minister van Werk Kris Peeters (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) samen in de Wetstraat 16. Even na 14 uur kwam ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan op het kabinet van de premier, waardoor het kernkabinet voor het eerst in dagen weer voltallig was..

Diep water

Premier Charles Michel bevestigde eerder al dat er een principieel akkoord is over de begroting, waarbij een inspanning gemoeid is van 3 miljard euro.  Het begrotingsakkoord geldt echter onder voorwaarde van een akkoord over andere dossiers, klonk toen. Het gaat om de meerwaardeheffing die CD&V op tafel legde, de lagere vennootschapsbelasting van N-VA en een plan om spaargeld te activeren van Open VLD. Om de verschillende partijen dichter bij mekaar te brengen, organiseerde premier Michel de voorbije dagen bilateraal overleg. De verbale uitvallen heen en weer van de coalitiepartners gaven aan dat het water nog erg diep was.

Meningsverschillen

In een haast wanhopige poging om de rede terug te brengen, had de premier donderdag in de Kamer een demarche ondernomen. Hij richtte zich tot zijn eigen vicepremiers en verzocht hen dwingend de meningsverschillen te overstijgen. Het water tussen de drie Vlaamse partijen lijkt erg diep. Terwijl Michel zijn emotionele oproep lanceerde, maakten Open VLD en CD&V voor de camera’s brandhout van elkaars strategie.

Een eventuele loskoppeling van de begroting en de flankerende maatregelen sloot Michel toen in de Kamer uit: ‘Er is een principieel akkoord over een inspanning van 3 miljard euro voor 2017, op voorwaarde dat er een akkoord is over de andere hervormingen.’