Nieuwe rel vakbonden regering over versoepeling nachtwerk voor e-commerce
Dat het snel gaat in de e-commerce bevestigt ook Wouter Torfs, ceo van schoenenketen Torfs. Foto: pn

De regering gaat in de marge van de begroting de regels voor nachtwerk voor e-commerce versoepelen. Het akkoord van vorig jaar bleef tot nu toe dode letter. Chris Van Droogenbroeck, secretaris van het LBC, waarschuwt dat dit de deur openzet naar veralgemeend nachtwerk, ook buiten de handel. BBTK vindt dat Kris Peeters zich weer bij de neus laat nemen.

Het LBC en de BBTK reageren negatief op de plannen van de regering om de e-commerce-plannen van de liberale parlementsleden Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert uit te voeren.  Daardoor zouden logistieke diensten in de handel, verbonden aan de verkoop op het internet niet langer onder het verbod op nachtarbeid vallen.

Vorig jaar wist Kris Peeters (CD&V) nog te beletten dat het liberale voorstel er kwam door bonden en werkgevers toen zelf tot een akkoord te forceren. Concreet werd een kader opgesteld om nachtarbeid mogelijk te maken.

Vakbondshaters

Het sectorakkoord moest vervolgens leiden tot bedrijfsakkoorden. Maar dat gebeurde niet of nauwelijks omdat de vakbonden een hoge prijs eisen voor nachtarbeid. De bonden hadden dan weer het gevoel dat de werkgevers erop rekenden dat ze via de regering een goedkopere regeling uit de brand zouden kunnen slepen. 'We kunnen alleen maar vaststellen dat de meeste bedrijven geen vragende partij zijn voor nachtarbeid', zegt Chris Van Droogenbroeck (LBC). 'Wie dringt dat nu aan op deze wetswijziging? Zijn dat de vakbondshaters? Wij willen vooral waarschuwen dat als dat voorstel wet wordt, de deur opgengezet wordt naar veralgemeend nachtwerk, ook buiten de handel.

Van Droogenbroeck wil ook beletten dat het gewone winkelpersoneel nu plotseling nachtwerk zou moeten doen. 'Veritas bijvoorbeeld heeft zijn voorraad in de winkels liggen. Als iemand knopjes bestelt, moet het winkelpersoneel dat in een envelop doen. In dat schema komt nachtwerk ook bij hen terecht.'

Tot nu toe is er geen enkel bedrijf uit de handel die ingevolg de wetgeving van eind vorig jaar bedrijfsakkoorden heeft afgesloten. 'Er zijn er wel een paar die aangekondigd hebben aan een dossier te werken zoals Ikea en Colruyt', zegt Van Droogenbroeck. Een woordvoerster van Colruyt zei er geen kennis van te hebben. Ze vindt het ook te vroeg om te reageren op de plannen van de regering. BBTK wijst er dan weer op dat nachtwerk al mogelijk is. 'Dit is de zoveelste doorzichtige poging om de bonden uit te sluiten', stelt het BBTK. Ze verwijst naar Nike in Laakdal die wel in België investeert om aan te tonen dat er in België geen probleem zou zijn. Nike is echter één van de uitzonderingen. België loopt volgens de handelsfederatie Comeos zo'n 36.000 jobs mis.

Torfs ziet snelle groei

Ondertussen blijft de e-commerce handel groeien en schiet België in de klassieke handel er steeds meer jobs bij in.  Schoenenketen Eram was eerder deze week de recentste in het rijtje van oplopend banenverlies. Er komen wel nieuwe jobs in de retail, maar het is vooral Nederland die ermee gaat lopen met zijn soepele regeling inzake e-commerce en nachtwerk.

Dat het snel gaat in de e-commerce bevestigt ook Wouter Torfs, ceo van schoenenketen Torfs. ‘Ons doel was dat de online-verkoop in 2016 even belangrijk zou zijn als de belangrijkste schoenenwinkel van Torfs. Het gaat echter veel sneller: de e-commerce verkoop is nu al drie keer zo belangrijk als onze grootste winkel. Omgerekend is nu 12 procent al onlineverkoop en we zien dat alleen maar verder toenemen.’

Torfs werkt voor de levering met de pakjesdienst van Bpost. Torfs belooft nu dat wat voor 19 uur ’s avonds besteld wordt, de volgende ochtend geleverd wordt. Het personeel in Temse, waar het ec-commerce-magazijn is, werkt in regel tot 21 uur. Toch zijn er heel veel klanten die pas na het avondjournaal van 19 uur bestellen. Dat betekent dat ze niet de volgende ochtend maar pas een dag later hun pakket thuis krijgen. ‘Maar onze klanten klagen er niet over. Voorlopig blijven we zo werken’, zegt Torfs. Torfs heeft nog niet met de vakbonden rond de tafel gezeten om nachtwerk op de agenda te zetten. ‘We hebben goede sociale verhoudingen in ons bedrijf. Zolang onze klanten geen vragende partij zijn om het anders te doen, wijzigen we niets. Anderzijds zijn we ook niet blind voor de evolutie. E-commerce wordt steeds belangrijker.’

Torfs zegt het regeringsvoornemen positief te vinden. ‘Dat is een goed idee, we moeten inspelen op de maatschappelijke evolutie.’ Torfs zegt wel dat er hoe dan ook zal moeten gesproken worden over een extra vergoeding voor nachtwerk. ‘Dat zal niet hetzelfde salaris zijn als wie overdag werkt.’

Extra inkomsten

De regering hoopt komend jaar 48 miljoen extra inkomsten te puren uit de maatregel. Dit door de creatie van onder meer nieuwe banen. Als nachtwerkk beter vergoed wordt, zal dit ook tot meer fiscale inkomsten en sociale zekerheidsinkomsten leiden.

Patricia Ceysens (Open VLD) en voorzitster van Becommerce, de beroepsvereniging voor e-commerce, zegt niet te willen reageren. Ook Van Quickenborne reageert niet op telefoontjes.De handelsfederatie Comeos wil eerst de teksten zien vooraleer te reageren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig