vrijdag 14 oktober 2016 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Europese Unie

Grenscontroles binnen Schengen mogelijk langer van kracht

Duitsland, Oostenrijk en Zweden vinden dat de controles die ze vorig jaar instelden aan hun grenzen, ook van kracht moeten blijven na 12 november – wanneer ze normaal verlopen. ‘We moeten rekening houden met de realiteit. In Griekenland zitten er 50.000 vluchtelingen en in de Balkanlanden zijn er ook veel’, zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka.

Rusland

Londen staat geïsoleerd met oproep voor nieuwe sancties

De belangrijkste EU-lidstaten zijn het oneens over mogelijke nieuwe sancties tegen Moskou wegens de Russische bombardementen boven de Syrische stad Aleppo. ‘Een intensivering van de sancties tegen cruciale spelers van het Assad-regime en de Russen is een optie’, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die zondag zijn Amerikaanse collega John Kerry ontvangt. Maar zijn Italiaanse, Franse en Duitse collega’s keerden zich tijdens een bijeenkomst in Rome tegen die optie. ‘We zijn niet overtuigd door voorstellen voor nieuwe sancties tegen Rusland’, zei Paolo Gentiloni. (bloomberg)

Jemen

Aanval op begrafenis ‘vermoedelijk een oorlogsmisdaad’

Het recente Saudische dubbelbombardement op een rouwplechtigheid in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is ‘vermoedelijk een oorlogsmisdaad’. Dat verklaarde Human Rights Watch (HRW) over de raid van vorige zaterdag waarbij meer dan 140 doden vielen. De gebruikte bommen waren gemaakt in de Verenigde Staten.

De podcasts van
De Standaard