De Italiaanse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo, onder meer bekend van ‘Mistero Buffo’, is overleden. Dat is vernomen van Mario Pirovano, al jaar en dag een vriend van Fo die het werk van de toneelschrijver opvoerde in het Engels. Hij werd 90.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera stierf Fo in een ziekenhuis in Milaan. Daar was hij 12 dagen geleden opgenomen met longproblemen. In 1997 kreeg hij de Nobelprijs literatuur. 

Dario Fo was een meester in subversief theater en werd ook een 'politieke clown' genoemd. Op het toneel speelde Fo wellustige pausen, potsierlijke politici en buitengewoon welbespraakte dronkenlappen. Hij thematiseerde in zijn werken ook de maffia, de wapenindustrie en de milieuvervuiling. 

Zijn meesterlijke gebruik van satire om de gebreken en ondeugden van het 'establishment' aan de kaak te stellen, leverde hem in eigen land veel politieke vijanden op.  Fo stond zo'n 40 keer terecht wegens belediging van machthebbenden en werd meerdere keren van het podium afgevoerd. Wereldwijd werd hij echter op handen gedragen.

Veel stukken schreef Fo met zijn vrouw Franca Rame, die in 2013 overleed. De toneelschrijver sprak daarom altijd van 'onze Nobelprijs'. Ze voerden hun stukken op in een alledaagse arbeidersomgeving, zoals fabrieksloodsen en -hallen. Steeds deden ze dat voor het oog van duizenden arbeiders en mensen die onderaan de sociale ladder verkeerden. 

Vlaanderen

Dario Fo brak eind jaren zestig door met zijn theatertekst Mistero Buffo. In Vlaanderen raakte dat stuk vooral bekend dankzij de theaterversie van de maatschappelijk geëngageerde groep de Internationale Nieuwe Scène uit 1972. Hun versie wordt nog steeds beschouwd als een van de beste en belangrijkste Vlaamse theaterproducties.

De jonge Jan Decleir behoorde tot die theatergroep. Decleir maakte ook furore met de solovoorstelling 'Het eerste mirakel van het kinneke Jezus' uit "De tijger en andere verhalen' van Fo. Decleir trok jaren rond met zijn monologen, onder de titel 'Obscene Fabels'.

In 2006 ambieerde Daniel Fo een tweede carrière als burgemeester van Milaan, maar hij verloor de voorverkiezingen van de sociaaldemocratische partij.