“Ik heb mezelf onderschat”, zei Yves Lampaert woensdag na zijn zevende plaats op het WK tijdrijden in het Qatarese Doha. “Hier ben ik echt heel gelukkig mee. Ik word zevende op een WK. Ongelooflijk. Daar mag ik bijzonder trots op zijn. Dit had ik echt niet verwacht.”

De Duitser Tony Martin was ongenaakbaarmaar voor het eerst sinds 2008, toen Stijn Devolder zesde werd in Varese, eindigt er met Lampaert nog eens een Belg in de top tien op het WK tijdrijden. “Het is altijd moeilijk als je vooraf voorspellingen moet doen”, stelde hij. “Als je kijkt naar het deelnemersveld reden er hier toch wel een pak snelle renners. Vooraf doe ik liever niet te veel grote uitspraken, ik leef liever zonder stress naar een kampioenschap toe en zonder mezelf druk op te leggen. Dat is me perfect gelukt.”

Lampaert kende het parcours blindelings na de ploegentijdrit, waar hij goud pakte met zijn team, en dat speelde zeker in zijn voordeel. “En dan is het gewoon ook nog eens een parcours dat me goed ligt, vlak en je kan heel hard rijden, in hetzelfde ritme. Of ik een superdag had? Dat zou ik niet meteen durven zeggen, met die hitte is het moeilijk om dat in te schatten. Ik kon lang mijn positie aanhouden, mijn wattages waren goed. Maar door de warmte was het toch moeilijk om die aan te houden. Je ziet ze gewoon zakken terwijl je naar de finish rijdt.”

Zevende op een WK, moet Lampaert zich stilaan niet nog meer toeleggen op het tijdrijden? “Ik ben er al mee bezig, en mijn positie op de tijdritfiets moet nog beter, maar de klassiekers blijven mijn prioriteit. Dat is mijn grote liefde en ik ben ervan overtuigd dat ik daar een specialist en een goede renner kan worden. Ik wil me nog wel specialiseren in prologen, maar die lange tijdritten, dat is gewoon een kwestie van stap voor stap opbouwen. Dat komt met de jaren. Het hoofddoel blijft het klassieke werk. En als je kijkt naar Cancellara, die kon het ook combineren. We zien wel hoe het loopt. Ik ben nog jong en kan nog veel stappen zetten.”

Een uitgebreid feestje bouwen kan Lampaert vanavond nog niet, want hij is reserve voor de wegrit. “Klopt, ik mag nog altijd niet vieren. Jammer, maar een klein beetje feest zal er toch zijn. Ik wil vooral eens lekker eten: een goede pizza of een vette hamburger, daar heb ik nu echt eens zin in”, besloot hij.

Campenaerts baalt na offday: “Mijn topvorm is gewoon verdwenen”

Victor Campenaerts heeft zijn beoogde doel, top tien in de tijdrit, niet bereikt. Hij eindigde op een 26e stek, op 2:51 van Martin. "Ik kende een heel slechte dag, en mijn topvorm is gewoon verdwenen. Daar moet ik eerlijk in zijn."

Yves Lampaert is trots na sterke tijdrit maar... “Ik mag nog altijd niet vieren”
Foto: Photo News

"Eigenlijk voelde ik al een paar dagen dat mijn supervorm verdwenen was", zei hij na afloop. "Op het EK in Plumelec, waar ik zilver pakte, voelde ik me veel sterker. Nu was die goede vorm weg. Dat voelde ik op training vorige week, maar natuurlijk: ik wilde wel nog steeds gaan voor een goed resultaat. Als je naar de buitenwereld verkondigt dat je niet goed bent en dat ook tegen jezelf zegt, dan is het mentaal vooraf al een verloren zaak. Je probeert en je hoopt op een superdag. Nu goed, vandaag voelde ik al vrij snel na de start dat ik geen goede tijdrit kon rijden."

Zesentwintigste was niet het resultaat dat hij in gedachten had. "Neen, helemaal niet, maar het is wat het is. Als je echt slecht bent, zoals ik vandaag, dan kan je niet veel beter rijden. Dit is frustrerend, maar ik kan er weinig aan veranderen. Dit is een slecht resultaat, maar ik heb wel een heel mooi seizoen achter de rug en daar ben ik wel tevreden over. Dit had de kers op de taart kunnen zijn, maar dat is nu niet het geval."

De hitte speelde volgens hem geen rol in zijn resultaat. "Het was geen bepalende factor. Op mijn fietscomputer bedroeg de temperatuur 40 graden, zelfs nog iets meer, maar dat mag geen excuus zijn. De warmte was hier niet de oorzaak van mijn slecht resultaat, wel gewoon het gebrek aan goede benen. Het seizoen duurde iets te lang voor mij en mijn piek heb ik in de Vuelta gehad en op het EK meteen daarna. Het is jammer, maar ik kan er weinig aan veranderen. Ik heb nog heel hard getraind voor dit WK, maar als het vat leeg is, is het leeg."

"Ik ben blij dat Yves (Lampaert) het zo goed gedaan heeft, het staat nu 3-2 in zijn voordeel (sneller in Vuelta, winst ploegentijdrit en nu zevende op WK)", eindigde de Antwerpenaar. "Hij heeft de eer van ons land gered. Ik ben trots op hem, hij is een heel goede vriend en wat hij hier heeft gerealiseerd is echt een topchrono."

Bondscoach De Weert: “Wat Yves hier realiseert is toch wel straf"

"Ik ben heel blij met de prestatie van Yves Lampaert. Een zevende stek, dat had ik vooraf niet verwacht", verklaarde bondscoach Kevin De Weert . "Victor Campenaerts beleefde een offday. Dat kan gebeuren, maar wat Yves hier realiseert is toch wel straf."

Yves Lampaert is trots na sterke tijdrit maar... “Ik mag nog altijd niet vieren”
Foto: BELGA

"Yves verrast hier toch wel", moest ook de bondscoach beamen. "Vooral ook omdat er nog veel progressiemarge bij hem is. We kunnen de ruwe kantjes er nog afschaven, hij kan nog aan zijn tijdritpositie werken. Ik ben heel blij met dit resultaat. Als bondscoach had ik me vooropgesteld om met die twee jongens een top tien te rijden over drie jaar. Nu worden ze tweede en zesde op het EK en is Yves zevende op het WK. Het doel is al bereikt, dus ik ben heel tevreden. Nu moeten we nieuwe doelen stellen, met twee in de top tien bijvoorbeeld. We hebben een mooie toekomst met die jongens. Er is ook een gezonde rivaliteit tussen hen. En het zou goed zijn als er nog een derde jonge hond bijkomt in de toekomst, iemand die hen prikkelt zodat ze moeten strijden voor die selectie. Dat zou een goede zaak zijn", denkt hij al vooruit.

Campenaerts, goed voor zilver op het EK, eindigde op een teleurstellende 26e plaats. "Dat kan gebeuren op het eind van het seizoen", meende De Weert. "Hij had vandaag een slechte dag. Dat is niet erg, een tijdrit liegt niet. Als je de benen niet hebt, dan rijd je geen resultaat. Er komen nog kansen."