'Moslimonderzoek Humo en VTM hangt met haken en ogen aan elkaar'
Foto: Humo

‘U bent in deze verwarrende tijden benieuwd naar de stand van de multiculturele staat?’ Zo kondigden Humo en VTM Nieuws hun grote islam-enquête aan. Onder de resultaten een frappante vaststelling: twee op de tien moslims zou begrip hebben voor IS. Maar sociologen stellen zich grote vragen bij de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Ivox voerde in september van dit jaar bij 500 Vlaamse en Brusselse moslims een enquête uit in opdracht van Humo en VTM. Het onderzoek kwam al snel na de publicatie (maandag) onder vuur te liggen op sociale media. Velen vroegen zich af hoe representatief een onderzoek bij moslims kan zijn, aangezien niemand exact weet hoeveel moslims er wonen in Vlaanderen en Brussel.

De Standaard legde de technische fiche van het onderzoek voor aan drie sociologen. Ze komen tot dezelfde conclusie: ‘Dit onderzoek hangt met haken en ogen aan elkaar.’

Verwarring

‘Om te beginnen is er een probleem met de vraagstelling', zegt socioloog Orhan Agirdag, professor aan de KU Leuven. De stelling waar Humo en VTM zich op baseerden om tot hun conclusie te komen, luidt: 'Ik heb geen begrip voor IS en haar manier van actievoeren'. De deelnemers kregen de keuze uit vier categorieën: helemaal eens, eerder eens, eerder oneens en helemaal oneens.

‘Het probleem is hier tweeledig', zegt Agirdag. 'De stelling is negatief, wat verwarring kan veroorzaken en ze bestaat uit twee delen. Op welk deel van de vraag hebben de deelnemers dan geantwoord? Bovendien heeft Humo een deel van de vraag weggelaten. In het artikel wordt dat: "20,4 procent heeft begrip voor IS". Dat is niet de exacte vraag.’

De uitgebreide mening van alle drie de sociologen leest u morgenvroeg in De Standaard.