Premier spreekt vicepremiers afzonderlijk
Foto: AFP

Premier Michel heeft vanmorgen de vicepremiers afzonderlijk geraadpleegd. Een begrotingsakkoord is nog niet meteen in zicht.

Na de begrotingsperikelen van gisteren lijkt de sfeer opnieuw constructief. 'De premier geeft prioriteit aan bilaterales om de laatste arbitrages uit de weg te ruimen', zegt zijn woordvoerder. Of er later op de dag nog een uitgebreide kern bij mekaar komt, is onduidelijk.

De eerste minister zal donderdag - zoals elke week - in de plenaire Kamer wel aanwezig zijn om vragen of interpellaties te beantwoorden over de politieke situatie. Normaal gezien moest de premier gisteren zijn State of the Union houden in het parlement, maar die werd uitgesteld door de moeizame onderhandelingen.

Er is nog veel onenigheid over de grote sociaal-economische maatregelen. De N-VA eist een hervorming van de vennootschapsbelasting, terwijl de CD&V daaraan een meerwaardebelasting op aandelen wil koppelen. Open VLD wil dan weer het aandelenbezit bij spaarders stimuleren.

CD&V-vicepremier Kris Peeters liet vanmorgen alvast verstaan dat zijn voorstel een voorbeeld is van rechtvaardige fiscaliteit. ‘Ik ga ervan uit dat ons voorstel de eindmeet haalt’, zei hij.

Ten laatste op 15 oktober moet de regering haar begroting voor 2017 bij Europa indienen en in het parlement hebben voorgesteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig