IS ronselt jonge Belgische aanslagplegers
Rachid Kassim stuurt vanuit Syrië de aanslagplegers aan. Foto: rr

Het aantal minderjarigen dat IS probeert warm te maken om aanslagen te plegen, stijgt in ons land alarmerend snel. Dat bevestigt het federaal parket.

‘De jongeren worden niet meer aangesproken om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen’, zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. De jongste paar maanden alleen kreeg het gerecht een tiental dossiers binnen. In almaar meer radicaliseringsdossiers duiken minderjarige verdachten op. ‘Jongeren zijn gemakkelijk te beïnvloeden, dat weten de terreurplanners van IS ook. Voor de omgeving van de jongeren en voor het parket valt het niet mee om hen te controleren. En als ze toch betrapt worden, is het moeilijk die minderjarigen te bestraffen.’

Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. ‘De jongeren worden via die kanalen gebrainwasht en klaargestoomd om vroeg of laat tot actie over te gaan.’

In een eerste fase worden de jongeren geradicaliseerd, vaak zonder dat hun omgeving dat beseft. Het IS-gedachtegoed wordt er bij de jongeren ingepompt via de sociale media tot ze in een tweede fase aangespoord kunnen worden om tot de actie over te gaan of anderen willen overhalen om dat in hun plaats te doen. ‘Ook nieuw is dat, daar waar Islamitische Staat eerst probeerde om strijders te ronselen die bereid waren naar Irak of Syrië te vertrekken, IS de nieuwe strijders nu vraagt om in eigen land te blijven en hier dood en vernieling te zaaien’, zegt het gerecht.

Ronselaar Kassim

De ‘slachtoffers’ van de IS-ronselaars zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Het staat vast dat sommige geradicaliseerde minderjarigen zodanig doordrongen zijn van de IS-ideologie, dat zij op elk ogenblik bereid zijn om hun plannen in daden om te zetten, beseffen de speurders.

De ronselaars van IS zijn bovendien niet de eerste de beste. ‘De jongen die de haatboodschap van de zoon van de Vervierse imam gefilmd heeft, had op zijn computer een bericht van niemand minder dan IS-topfiguur Rachid Kassim. Die vroeg om foto’s van kandidaat-terroristen door te sturen’, zeggen speurders.