Overheden moeten gesuikerde dranken zwaar belasten, vindt WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie roept overheden op om een belasting van twintig procent of meer te heffen op gesuikerde frisdranken. Zo wil ze de zorgwekkende toename van overgewicht en obesitas wereldwijd aanpakken.

De WHO stelt vast dat almaar meer landen nadenken over fiscale maatregelen om de consumptie van cola’s, limonades en andere gesuikerde dranken tegen te gaan. De organisatie moedigt die inspanningen expliciet aan en doet een oproep aan alle landen wereldwijd om een ‘suikertaks’ van minstens twintig procent of meer te heffen.

'Levens redden'

Onderzoek van de WHO toont aan dat zo’n belasting de verkoop en consumptie van gesuikerde dranken zou doen afnemen. En dat is een goede zaak, aldus de organisatie. ‘De consumptie van suikers als fructose en glucose, zoals die in frisdranken, is een belangrijke factor in de wereldwijde toename van mensen die lijden aan obesitas en diabetes. Door gesuikerde producten zwaarder te belasten, kunnen overheden levens redden’, aldus de WHO.

Bovendien zou zo’n taks ook zorgen voor een verlaging van de kosten in de gezondheidszorg én zou hij inkomsten creëren, die opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in de volksgezondheid, legt Douglas Bettcher van de Wereldgezondheidsorganisatie uit aan The Guardian.