Erdogan haalt uit naar Iraakse premier: ‘Je zit niet op mijn niveau en beschikt niet over mijn kwaliteiten’
Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag zwaar uitgehaald naar de Iraakse eerste minister Haidar al-Abadi. Nadat al-Abadi kritiek had op de Turkse militaire aanwezigheid in Irak, riep Erdogan hem onder meer op “zijn plaats te kennen”. “Hij beledigt me persoonlijk”, zei Erdogan tijdens op tv uitgezonden toespraak. “Je bent mijn gesprekspartner niet, je zit niet op mijn niveau. Je hebt niet mijn kaliber, en je hebt ook niet mijn kwaliteiten. Dat je in Irak zit te huilen, kan ons niets schelen: wij gaan verder met wat we denken te moeten doen. Wie is de Iraakse premier?” Vervolgens vroeg hij Abadi “zijn plaats te kennen”.

Ten noordoosten van Mosoel, het Iraakse bolwerk van IS, leidt Turkije soennitische strijders op die de wapens moeten opnemen tegen de islamistische terreurorganisatie. Irak wil dat die troepen zich terugtrekken, maar dat weigert Turkije. Bagdad heeft de Verenigde Naties al gevraagd om hierover de Veiligheidsraad samen te roepen. “Het leger van de Turkse republiek heeft geen lessen te krijgen van u”, ging Erdogan verder.

Vorig jaar al bemoeilijkten de in Irak gestationeerde Turkse troepen de verhoudingen tussen de twee landen. Volgens Ankara is de Turkse aanwezigheid in Irak afgesproken met Bagdad, maar Bagdad heeft het over een schending van haar soevereiniteit.

Volgens Turkse media zijn zowat 2.000 Turkse soldaten ontplooid in Irak, van wie er 500 op de basis van Bachiqa Iraakse vrijwilligers opleiden.

Mosoel behoorde tot het Ottomaanse Rijk, tot het na de Eerste Wereldoorlog en de val van het Ottomaanse Rijk bij Irak terecht kwam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig