Gentse burgemeester verbiedt nieuwe betoging Voorpost
Archiefbeeld Foto: BELGA

Omdat er gevreesd wordt voor een grote confrontatie tussen Voorpost en Pegida-aanhangers enerzijds en Gentenaars van Turkse afkomst anderzijds, heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) beslist de aanvraag te weigeren voor een nieuwe manifestatie van extreemrechtse volksnationalistische beweging Voorpost op 5 november. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat Daniël Termont een betoging bij burgemeestersbesluit verbiedt.

“Het recht op vrije meningsuiting en het recht op betogen is voor mij bijzonder belangrijk”, zegt burgemeester Termont. “En het is ook niet de bedoeling om dat recht te beknotten in Gent. Ik heb altijd alle betogingen toegelaten, en het zijn er al veel geweest, van uiterst rechts tot uiterst links.”

Burgemeester Termont steunt zijn beslissing op een negatief advies van de politie. “De kans op een incident is heel groot”, gaat Termont verder. “Er is bij beide partijen een wil om het aantal deelnemers op te schalen en er is ook een wil tot confrontatie.” Zo blijkt uit politie-informatie dat Pegida Vlaanderen mobiliseert, en mogelijk ook Pegida Nederland. Er is ook één Turkse vereniging die officieel vroeg om een tegenbetoging. Naar verluidt zou ook een lid van de Grijze Wolven (extreemrechtse Turkse beweging) mobiliseren, al kan Termont dat laatste niet bevestigen.

De Gentse burgemeester motiveert voorts dat Voorpost in september al de kans kreeg om haar mening te uiten. “Voorpost heeft zich toen in grote mate aan de afspraken gehouden, maar heeft toen ook bewust geprovoceerd. Ik zie niet in wat een vlag met varkenskop te maken heeft met de toetreding van Turkije tot de EU. Ook heeft men beledigende gebaren naar Turkse jongeren gedaan om ze op te hitsen.” De burgemeester zegt voorts dat hij van verschillende inwoners de vraag kreeg om dat soort van manifestaties niet meer in hun buurt te laten doorgaan.

De betoging van Voorpost aan het Edmond Van Beverenplein op 17 september leidde tot relletjes met tegenbetogers van Turkse afkomst, met schade en arrestaties tot gevolg. Eén tegenbetoger werd opgepakt omdat hij met zijn wagen aanstalten maakte om in te rijden op de bus van Voorpostbetogers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in