Alain Hubert: ‘Roep Elke Sleurs tot de orde’
Foto: IMAGEGLOBE

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) ‘respecteert een van de rechterlijke besluiten niet’ over het beheer van de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth. ‘Charles Michel moet de rechtsstaat respecteren’, zegt Alain Hubert, voorzitter van de International Polar Foundation.

Alain Hubert: ‘Roep Elke Sleurs tot de orde’
Foto: Photo News

Sleurs werd in de afgelopen zestien maanden in totaal zes keer veroordeeld omdat ze het bestuur van de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth van de poolstichting had afgenomen. Meest recent nog op 23 september, toen de Raad van Sate een Koninklijk Besluit opschortte waarmee Sleurs de werking van het poolsecretariaat wilde regelen.

De poolstichting stelt dinsdag op basis van het arrest dat ze de enige exploitant is van de basis op Antarctica. Sleurs zou echter al te kennen hebben gegeven dat Defensie het beheer op zich zal nemen. ‘U begrijpt dat we de belangen van de Staat verdedigen, ook als er een arrest is’, reageerde haar kabinet volgens de stichting op een vraag tot meer uitleg.

Rampzalige situatie

De International Polar Foundation vraagt aan Charles Michel dat hij Sleurs tot de orde roept. ‘We vragen formeel aan de premier om deze rampzalige situatie onverwijld recht te zetten door, net zoals de Raad van State, te erkennen dat de poolstichting de enige operator is van de Prinses Elisabeth-basis en door met haar de overeenkomsten af te sluiten die het mogelijk maken de basis te vrijwaren’, luidt het in de open brief.

Als de federale overheid de overeenkomst echt wil verbreken, kan ze dat doen door de eerder bepaalde voorwaarden te respecteren, zo geeft bestuurder Philippe Bodson aan. Concreet gaat het dan om een betaling van 16 miljoen euro (na aftrek van afschrijvingen) aan de organisatie die de poolbasis ‘ontworpen, gefinancierd, gebouwd en beheerd’ heeft.

Sleurs en Hubert leven nu al bijna 2 jaar op voet van oorlog, nadat de staatssecretaris - met akkoord van de federale regering - Hubert aan de kant schoof wegens verregaande belangenvermenging. Hubert wil echter van geen wijken weten, maar werd vorige winter betrapt toen hij de basis half leeg leegplunderde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in