'Dader steekpartij Schaarbeek was onder invloed van medicatie'
Foto: BELGA

Hicham Diop (43) zou onder invloed geweest zijn van medicatie toen hij vorige week twee politieagenten neerstak in Schaarbeek. Dat zegt zijn advocaat Sébastien Courtoy maandag aan de Franstalige nieuwszenders RTL-TVi en RTBF.

Hicham Diop viel woensdagmiddag twee agenten van de politie Brussel Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

Aan RTL-TVi zei de advocaat van Diop dat het probleem van de medicatie terug te brengen is tot 2011, toen Diop zijn comeback als bokser wilde maken na een zware blessure. Die comeback was nodig om zijn familie financieel te kunnen blijven steunen. Om hierin te slagen schreef zijn dokter verschillende geneesmiddelen voor zoals testosteron, groeihormonen, anabole steroïden, codeïne en een reeks verdovende middelen. ‘Die cocktail heeft hem gek gemaakt.’

Diop had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen, maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijk om een terreurdaad ging. Ook stond Diop bij de veiligheidsdiensten al bekend voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims. Hij zou onder meer contact gehad hebben met de extremistische sjeik Bassam Ayachi. Hij werd donderdag onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Tijdens de korte zitting van de raadkamer hebben de advocaten van Diop niet gevraagd om hun cliënt onder voorwaarden vrij te laten. De beslissing van de raadkamer wordt later op de dag verwacht.Volgens de advocaten van de verdachte was de steekpartij in Schaarbeek geen terreurdaad. Die zou meer te maken hebben met het feit dat de man in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie. Daarna bleef hij een wrok koesteren tegenover politiemannen.

Hichams broer Aboubaker Diop werd ook woensdag opgepakt maar pas vrijdag onder aanhoudingsbevel geplaatst. Volgens televisiezender RTL werd bij hem een schriftje gevonden met namen van politieagenten en magistraten en bedreigende taal. Aboubaker verschijnt woensdag voor de raadkamer.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in