‘Trump deed misschien slechte uitspraken, maar Bill Clinton heeft me verkracht’
Foto: AP

Kort voor de start van het tweede presidentiële debat hield Donald Trump een persconferentie met enkele vrouwen die ex-president Bill Clinton beschuldigen van seksueel misbruik.

Zondag verscheen Trump in het bijzijn van Juanita Broaddrick, Kathy Shelton, Kathleen Willey en Paula Jones, die allemaal hun steun uitspraken voor de Republikein. ‘Deze vier moedige vrouwen hebben gevraagd om hier te mogen zijn’, zei Trump tijdens zijn eerste publieke verschijning sinds vrijdag een video uit 2005 opdook waarin hij seksistische uitspraken deed.

‘Ultieme voorbereiding’

Op Twitter noemde hij de persconferentie zijn ‘ultieme voorbereiding’ op het debat. Hij verontschuldigde zich voor zijn uitspraken in 2005, maar stelde ook dat Bill Clinton echt vrouwen heeft misbruikt, en dat Hillary zijn slachtoffers aangevallen, beschaamd en geïntimideerd heeft.

Juanita Broaddrick, die Bill Clinton ervan beschuldigt haar in 1978 te hebben verkracht, verklaarde dat ‘Donald Trump misschien wel slechte woorden heeft uitgesproken, maar Bill Clinton heeft me verkracht en Hillary Clinton heeft me bedreigd’.

Paula Jones, een voormalige ambtenaar in Arkansas die in 1994 een klacht indiende tegen Bill Clinton omdat hij zichzelf zou hebben getoond in een hotel, zei over Trump dat hij ‘Amerika weer groot zal maken’. Kathleen Willy beschuldigde Clinton ervan dat hij haar betast zou hebben in 1993.

Hillary Clinton verdedigde in 1975 de vermeende verkrachter van Kathy Shelton, die toen nog een jong meisje was, en verkreeg de vrijspraak. Shelton verklaarde eerder al dat Clinton liegt wanneer ze zegt dat ze vrouwen en kinderen verdedigt.

‘Wanhoopsdaad’

Trump zelf weigerde tijdens de persconferentie vragen te beantwoorden. Drie van de vier vrouwen zaten in het publiek tijdens het debat tussen Trump en Clinton. Het plan was aanvankelijk dat ze op Trumps VIP-plaatsen gingen zitten,maar daar ging de organisatie van het debat niet in mee. 

'We hadden het allemaal uitgedokterd', zegt Rudy Giuliana, die meewerkt aan de campagne van Trump. 'We wilden dat ze Bill Clinton de hand schudden, om te zien of Bill hen een hand zou geven.'

Bill Clinton heeft in het verleden toegegeven dat hij affaires had, maar seksuele aanranding heeft hij altijd ontkend. Hij is daarvoor ook nooit veroordeeld. De campagne van Clinton noemde de persconferentie een ‘wanhoopsdaad’. ‘We zijn niet verbaasd om te zien dat Donald Trump zijn destructieve race tot op het einde blijft voeren’, aldus woordvoerster Jennifer Palmieri.

‘Trump deed misschien slechte uitspraken, maar Bill Clinton heeft me verkracht’
Kathleen Wiley, Juanita Broaddrick en Kathy Shelton volgens het tweede debat in het publiek. Foto: Photo News