‘Met ons bedrijf gaat het goed, maar België is een drama’
Foto: Bart Dewaele

De halfjaarlijkse ‘Dag Van de tips’ van de Vlaamse Federatie van Beleggers focust traditioneel op het geven van concrete beleggings- en aandelentips. Die hapklare tips gretig noteren, is de guilty pleasure van de ervaren belegger. Want moet die dan niet voor aandelen gaan met ondernemingsverhalen waarin hij zelf gelooft na een zelf uitgevoerde studie?

Zaterdagochtend had de VFB voor een extra pigment gezorgd door als openingsspreker geen econoom uit te nodigen, maar Luc Bertrand. Hij maakte van Ackermans van Haaren een van de meest succesvolle ondernemingsverhalen van de voorbije 30 jaar. Met onder meer baggeren en bankieren groeide de groep van pakweg 50 miljoen euro naar een groep van 4 miljard euro.

‘Werken op lange termijn, goede mensen vertrouwen geven en blijven innoveren, zijn de sleutels voor succesvol ondernemen, vertelde Bertrand. ‘Het is ook risico nemen, mislukken en corrigeren.’

Hij roemde de Belgische bedrijven, ‘die volgens de Oeso aan de kop staan in innovatie’.

Volgens Bertrand is het beperkte verschil in rijkdom hier te danken aan het grote aantal ondernemers: er zijn meer dan een half miljoen bedrijven en zelfstandigen. Zij creëren de rijkdom.

‘En toch, als ik vandaag de krant lees, is België het meeste lamgelegde land van de wereld, schamperde Bertrand (applaus in de zaal). Nieuwe infrastructuur komt er niet, want na jaren procedures volgen is er nog geen zekerheid. Wij hebben een immens probleem met mobiliteit. En niet alleen op de wegen’, vindt de man van Ackermans van Haaren.

‘Eén persoon kan alles lamleggen. Het einde van een goed werkende democratie. Ondernemen wordt onmogelijk’. Bertrand: ‘Ik hoor dat Pieter De Crem kritiek krijgt omdat hij wil studeren. Ik hoop dat meer ministers cursussen gaan volgen aan Harvard.’

Gutt-operatie

Het is ook een grote frustratie bij particuliere beleggers. Ze vinden dat politici weinig kennen van economie en de beurs beschouwen ze vaak als zuiver speculatie of zelfs schadelijk’, klaagt VFB voorzitter Sven Sterckx.

Sterckx riep oud CD&V senator Etienne Cooreman op het podium. Cooreman gaf begin de jaren tachtig de Belgische economie weer vaart door particulieren fiscaal te belonen voor het investeren en beleggen in risicokapitaal (de wet Cooreman-Declercq, red.).

Hij betreurt dat dit vandaag niet meer kan. Cooreman: ‘In de plaats schuift het beleid altijd maar meer schulden op de schouders van onze kinderen. Ik vrees dat politici uiteindelijk naar een ‘Gutt-operatie’ gaan grijpen (na WOII werden via een verplichte geldinwisseling, hoge sommen geld de facto aangeslagen, red).

Gevraagd naar zijn aandelentips; antwoordde Cooreman dat er twee soorten ondernemers zijn: zij die de minderheidsaandeelhouders laten meeverdienen en zij die alles voor zich willen houden. Ackermans van Haaren behoort tot de eerste groep, lachte Cooreman (het aandeel gaf 30 jaar lang een gemiddelde return van 14,5 procent).

‘België niet in beeld’

Vincent Van Dessel, ceo van de beurs van Brussel, mocht de Euronext groep als beursgenoteerd bedrijf actief in vier eurolanden komen voorstellen. ‘Met onze groep gaat het goed: de verhandelde volumes zijn nog nooit zo hoog geweest als vandaag. Helaas verbergt dat de dramatische situatie voor de pariculiere sector in België. De handel op de Brusselse beurs komt vandaag voor 98 procent uit het buitenland. Amper 2 procent wordt nog gedaan door Belgische tussenpersonen.’

Van Dessel: ‘Het zal u niet verbazen dat België totaal niet in beeld is bij financiële groepen die mogelijk gaan verhuizen naar Europa.’

‘Maar sommige politici en zelfs mensen van vakbonden zijn geschrokken van de negatieve impact van de speculatietaks. Ze komen vragen om het eens te komen uitleggen’. Van Dessel – een volbloed optimist- blijft ervan overtuigd dat politici uiteindelijk zullen inzien dat de speculatietaks niet alleen het gat in de begroting groter heeft gemaakt (sinds begin 2016 al meer dan 50 miljoen euro, red.), maar ook vele andere negatieve effecten heeft voor ons land. ‘De Belgische brokers hebben hun handel met 30 procent zien zakken, dat kan onmogelijk zonder gevolgen blijven voor de werkgelegenheid.’

Maar Van Dessel gelooft zelfs dat de politici uiteindelijk zelfs werk zullen maken van maatregelen om de beleggen in België aan te moedigen. De VFB lanceerde gisteren het voorstel om mensen fiscaal vriendelijk te laten beleggen op een rekening die geblokkeerd blijft tot hun pensioen.

Voorlopig zouden de leden van de VFB al blij zijn als de speculatietaks sneuvelt bij de begrotingsbesprekingen, die ten laatste dinsdag tot resultaat moeten leiden.

Over de beleggingtips van het VFB congres leest u alles maandag in De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig