Lize spit wint Bronzen Uil voor ‘Het smelt’
Foto: Bart Dewaele

De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut van het voorbije jaar gaat naar Lize Spit, voor haar boek ‘Het smelt’. Aan de bekroning is een geldprijs van 5.000 euro verbonden.

Recensenten waren unaniem positief over het boek. Het bleef ook niet bij die lovende kritiek alleen. Het boek kampeert al maanden in de bovenste regionen van de boekenlijstjes en ging intussen meer dan 100.000 keer over de toonbank. Uitgeverij Das Mag kondigt de ene na de andere buitenlandse vertaling aan. De vertaalrechten zijn intussen verkocht aan Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Engeland en Polen.

‘Een romandebuut dat inslaat als een langeastandsraket’, schreef De Standaard. ‘Groots’, stond in de Nederlandse krant Trouw. ‘Het smelt is verwant aan de vroege Hugo Claus en Dimitri Verhulst. Geen slecht gezelschap om bij aan te sluiten’, vond de Nederlandse Volkskrant. ‘Zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste debuten in tijden. (...) Met zo’n entree in de letteren is Lize Spit de belofte voorbij’, aldus NRC.

‘Het Smelt’ vertelt het verhaal van Eva, die met haar oudere broer Jolan en jongere zus Tesje opgroeit in een ontmantelend gezin. Bovenmeer, het dorp dat het decor is voor het boek, is gebaseerd op Spits geboortedorp Viersel.

De andere genomineerden waren Yvon Né met ‘Het scheve meisje’, De Standaard-journalist Filip Rogiers met ‘Verman je’, Hagar Peeters met ‘Malva’, Koen Sels met ‘Generator’ en Carly Wijs met ‘Het twijfelexperiment’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig