Eurocommissaris Julian King bezoekt Mechelen voor aanpak antiradicalisering
Foto: EPA

De nieuwe eurocommissaris voor Veiligheid sir Julian King heeft vrijdag Mechelen bezocht. Hij wilde er kennismaken met de aanpak in de strijd tegen radicalisering en bekijken welke elementen uit de Mechelse aanpak kunnen gebruikt worden in een bredere Europese aanpak. Voor burgemeester Bart Somers is het bezoek een mooie erkenning voor het geleverde werk in zijn stad.

De eurocommissaris bezocht in Mechelen enkele sportclubs en lokale verenigingen die ervoor zorgen dat Mechelen een inclusieve stad wordt voor iedereen. Daardoor voelen jongeren zich aanvaard en neigen ze minder snel naar radicale ideeën. Wie dat wel doet, wordt door de groepsgenoten weer in de juiste richting geduwd. Bij zaalvoetbalclub Salaam werkt men al 21 jaar aan het groepsgevoel en leert men jongeren dat hard werken, de regels volgen en je inzetten voor een bepaald doel je tot een rijker mens maakt.

‘Als jongeren bij ons radicale praat komen verkondigen, vragen we hen waar in de Koran dat staat’, zegt bestuurslid Youssef El Yagoubi. ‘Daar kunnen ze niet op antwoorden en ook niet op de vraag wie hen dat heeft wijsgemaakt. Doordat wij consequent allemaal hetzelfde antwoord geven, gaan ze ons geloven. Mechelaars klagen veel en zijn koppig maar uiteindelijk zijn we allemaal Mechelaars, steunen we mekaar en zijn we één groep. Dat laatste gevoel overwint altijd.’

Burgemeester Somers is trots op de aanpak die de stad reeds jaren voert. ‘Niet polariseren, iedereen laten weten dat hij of zij Mechelaar is en evenwaardig aan de anderen, dat helpt echt’, zegt hij. ‘Bruggen bouwen en samenwerken aan een stad waar cohesie heerst is een project waar iedereen zich kan in vinden.’

Voor sir Julian King was het bezoek zeer leerrijk. Hij zag inspirerende projecten die jongeren zelfwaarde, zelfvertrouwen en een groepsgevoel geven. ‘Deze projecten tonen dat er hoop voor de toekomst is. Ik wil deze praktijkervaringen samenbrengen met andere geslaagde projecten zodat we van elkaar kunnen leren en de hand kunnen reiken naar zij die het nodig hebben’, besluit King.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig