Ook Nederlandse overheid start onderzoek naar kunstgras
Kunstgras. Foto: EDM

De Nederlandse minister van Sport, Edith Schippers, heeft opdracht gegeven om uit te zoeken of sporten op kunstgras kankerverwekkend is of niet. Gisteren werd al bekend dat ook het Vlaamse ministerie van Sport dit laat onderzoeken.

Een dag na bekend werd dat de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) laat onderzoeken of er in Vlaanderen een gezondheidsprobleem is met kunstgrasvelden, heeft ook de Nederlandse minister Edith Schippers (Sport) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.

De onderzoeken worden gestart naar aanleiding van een reportage op de Nederlandse televisie waaruit blijkt dat de rubberkorrels die op kunstgrasvelden gebruikt worden kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Het Nederlandse onderzoek zal worden uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en is waarschijnlijk voor het einde van het jaar klaar.

Vermalen autobanden

Veel kunstgrasvelden zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die moeten ervoor zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. Maar de banden bevatten stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. ‘Als je voetbalt op kunstgras en je hebt een schaafwonde kan dat rechtstreeks in je bloed en lichaam terechtkomen. Maar het kan ook via de ademhaling. Bij wrijving, bijvoorbeeld bij slidings, kunnen kleine deeltjes vrijkomen die je via de ademhaling kan opnemen’, adus de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat.

Vlaams minister van Sport, Philippe Muyter zei gisteren dat hij de zaak verder laat onderzoeken. De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren de aanleg van kunstgrasvelden ondersteund ‘omdat ze veel voordelen bieden wat betreft multifunctioneel gebruik en hogere frequenties’. ‘Ik neem dit ernstig en heb de administratie gevraagd om samen met alle betrokkenen te onderzoeken of er bij ons ook een probleem kan zijn’, aldus minister Muyters.