Het dodenaantal op Haïti na de orkaan Matthew is bijgesteld naar 877. Tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. Dat meldt persbureau Reuters.

Uit afgelegen gebieden op Haïti komt steeds meer informatie over het aantal slachtoffers. Ook kunnen er meer lichamen worden geborgen omdat het waterpeil daalt. Ook andere delen van het Caribisch gebied zijn getroffen. In de Dominicaanse Republiek vielen er vier doden.

Het Rode Kruis is bang voor een humanitaire ramp in het land wegens een tekort aan schoon drinkwater. Ook dreigt een uitbraak van cholera. De ziekte vormt een bedreiging sinds de zware aardbeving van 2010. Het Rode Kruis spreekt over meer dan een miljoen mensen, die door de orkaan getroffen zijn. Honderdduizenden zouden dringend nood hebben aan humanitaire hulp.

Rondvliegend puin

In Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand’Anse met 30.000 inwoners, is 80 procent van de gebouwen vernield, terwijl in de provincie Sud 30.000 woningen werden vernield. 'De toegangen zijn volledig afgesneden en de mensen zullen binnenkort te weinig voedsel en geld hebben.' De meeste doden vielen in de steden en vissersdorpen aan de zuidkust van Haïti, voornamelijk door omgevallen bomen, overstromingen en rondvliegend puin.

Lees verder onder de kaart

Interim-president Jocelerme Privert noemde de situatie in zijn land eerder al ‘catastrofaal’. Meer dan 21.000 Haïtianen waren na de doortocht van de orkaan op zoek naar een dak boven hun hoofd, terwijl naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig hebben. De Verenigde Naties voorzien in opvang, water en voedsel voor de slachtoffers. De gezondheidsdiensten zetten zich bovendien schrap voor een stijging van het aantal gevallen van cholera door de beschadigde watertoevoer en sanitaire voorzieningen, meldt Sky News.

De Verenigde Staten hebben militaire helikopters en andere hulp naar Haïti gestuurd.

Nu al 877 doden geteld op Haïti
Jérémie Foto: REUTERS