Orkaan Matthew is niet meer
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA
De orkaan Matthew is niet meer, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld. Het is nu een post-tropische cycloon. Volgens het ABC News heeft Matthew in de VS aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Toen Matthew zaterdag nog een orkaan van de laagste categorie was, kwam het natuurgeweld aan land in de staat South Carolina. Omstreeks 11.00 uur zondagmorgen trok Matthew naar het oosten en zag zijn status tot post-tropische storm verlaagd.
Weerkundigen blijven evenwel waarschuwen voor rukwinden en hevige regenval.

Zaterdagnammidag werd de orkaan ook al gedegradeerd naar categorie 1 op een schaal die tot 5 loopt.

Puin en geen stroom

Het orkaancentrum NHC sprak zaterdagochtend over stormvloeden in South Carolina en zijn zuidelijke buurstaat Georgia. Na de verwoestingen met honderden doden in Haïti was Matthew langs Florida geraasd. Ruim twee miljoen mensen moesten in verschillende staten voorzichtigheidshalve hun huizen verlaten.

De weerdienst in Charleston in South Carolina riep de bevoking op binnen te blijven. Nog dit weekend kunnen langs de kusten van Florida, Georgia, South en North Carolina levensgevaarlijke overstromingen ontstaan, meldde ook het NHC.

In grote kustgebieden van Florida liet de storm ontwortelde bomen en afgeknapte elektriciteitspalen achter, wegen en straten waren bezaaid met dakpannen, vensterglas en ander puin. Meer dan een miljoen gezinnen zaten tijdelijk zonder stroom. In Jacksonville en St. Augustine, de oudste stad van de VS, stonden al uren voor de komst van de storm hele kustgebieden blank.

Lees verder onder de kaart


 


Noodtoestand

President Barack Obama riep vrijdag al de noodtoestand uit in Florida en Georgia. Donderdagavond deed hij dat ook voor South Carolina.

Volgens het Amerikaanse NBC News kunnen ongeveer 11 miljoen mensen in Florida getroffen worden door Matthew, en kan de schade die de orkaan veroorzaakt in Florida, Georgia en South Carolina oplopen tot 200 miljard dollar.

Door orkaan Matthew zijn in de Caraïben al meer dan achthonderd doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in Haïti. Daar is in Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand’Anse met 30.000 inwoners, 80 procent van de gebouwen vernield, meldt de ngo Care op Twitter.

Orkaan Matthew is niet meer
In Jérémie is 80 procent van de gebouwen vernield. Foto: REUTERS