Le Pen haalt bakzeil bij Europees Hof
Le Pen: ‘Bezetting van Frankrijk tijdens WOII was ‘niet echt onmenselijk’’ Foto: Photo News

Het Europees Hof van de Mensenrechten in Straatsburg heeft woensdag het verzoek van Jean-Marie Le Pen verworpen. De erevoorzitter van het Front National had gevraagd om zijn veroordeling wegens zijn controversiële uitspraken over de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog te vernietigen.

De 88-jarige Le Pen, die in januari 2011 de fakkel bij de extreemrechtse partij doorgaf aan zijn dochter Marine, verklaarde in 2005 in het extreemrechtse weekblad Rivaroil dat de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens WOII ‘niet echt onmenselijk’ was.

De correctionele rechtbank in Parijs veroordeelde Le Pen in 2008 tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 10.000 euro wegens het ‘betwisten van misdaden tegen de menselijkheid’. Het hof van beroep in Parijs bevestigde die veroordeling in 2012.

De Franse ex-politicus probeerde nu zijn gelijk te halen bij het Europees Mensenrechtenhof. Hij verklaarde tegenover de Europese rechters dat zijn vrijheid van meningsuiting was geschonden.

Ook woensdag keerde Le Pen met lege handen naar huis terug. De Europese rechters oordeelden immers dat de veroordeling gemotiveerd werd met ‘pertinente en afdoende’ argumenten. Ze verwierpen het verzoek van Le Pen en benadrukten dat de veroordeling door de Franse rechters weliswaar een inbreuk betekende op de vrijheid van meningsuiting van Le Pen, maar dat die inbreuk niet ‘disproportioneel’ was.

Het incident waarvoor hij nu naar Straatsburg trok is noch het eerste, noch het laatste over de opvattingen van Le Pen over de Tweede Wereldoorlog. Zo verklaarde hij nog in april 2015 dat de gaskamers maar een ‘detail’ waren van de geschiedenis van WO II. Die uitspraken werden veroordeeld door zijn dochter Marine.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in