Bijzondere ondernemingsraad op 25 oktober bij Crelan
Foto: BELGA

De vakbonden hebben deze ochtend van de directie van de coöperatieve bank Crelan te horen gekregen dat er op 25 oktober een bijzondere ondernemingsraad komt. Crelan bevestigde gisteren aan deze krant dat het gaat saneren.

Vakbonden en personeel vrezen voor ingrijpend banenverlies, vooral op de twee administratieve zetels waar 948 mensen werken. De hoofdzetel is in Anderlecht maar Crelan heeft ook nog altijd een belangrijke administratieve zetel in Antwerpen. Dat is een erfenis van de overname van Centea eind 2011.

Crelan, die een stevige kapitaalbuffer heeft, kampt met een te lage winstgevendheid. Het rendement op eigen vermogen hangt tussen de 3,5 procent en 4,5 procent terwijl de kosten-inkomen-ratio boven de 70 procent zit. Crelan werkt vooral met zelfstandige bankagentschappen. Die worden vergoed in functie van de productie die ze presteren voor Crelan. Maar de mensen op de hoofdzetel staan wel op de loonlijst van Crelan en die wegen almaar zwaarder door in een context van dalende rentemarges.

Crelan gaat nog deze maand een speciale raad van bestuur houden om de details van het saneringsplan vast te leggen. Op 25 oktober volgt dan een bijzondere ondernemingsraad. De bonden vrezen ingrijpend banenverlies.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig