Ook Crelan werkt aan afslankingsplan
Foto: Belga
Na ING bereidt nu ook de spaarbank Crelan een afslankingsplan voor. Vooral de 948 werknemers op de twee hoofdzetels komen in het vizier.

De banksector verteert nog de zware sanering die ING Groep eerder deze week afkondigde, of er blijken nog meer dergelijke dossiers in voorbereiding te zijn. Crelan, de coöperatieve bank ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en Centea, staat onder druk om de kosten te verlagen en het rendement te verhogen. De Nationale Bank volgt Crelan van nabij op en spoort de bank aan om in te grijpen.

De top van de bank werkt aan een plan ‘2017-2020’ en roept binnen twee weken een speciale raad van bestuur bij elkaar om knopen door te hakken. ‘Ik ga nog geen cijfers geven. Het is aan de raad van bestuur die vast te leggen’, reageerde Luc Versele, ceo van Crelan, gisteren.

Cijfers niet goed

Op korte termijn wordt vooral naar de personeelskosten gekeken. Crelan telt ruim 3.400 medewerkers waarvan er 948 op de administratieve zetels in Anderlecht en Antwerpen zitten. Het is daar dat de belangrijkste ingrepen zullen vallen. ‘Maar we zijn een coöperatieve bank met een sociale dimensie. We moeten niet de rendementen halen die ING beweert dat een bank moet halen.’ De aandelen van de bank zijn in handen van circa 290.000 coöperatieve aandeelhouders.

Toch zitten de cijfers bij Crelan niet goed. De kosten-inkomen-ratio, de graadmeter die meet hoeveel van de inkomsten opgeslorpt worden door kosten, klopte vorig jaar af op een vrij problematische 79,26 procent. Het rendement op eigen vermogen was slechts 3,43 procent. De Russische fraude waarmee de bank te maken kreeg, kleurde de cijfers, maar een jaar eerder lag de kostenratio zonder fraude nog altijd op 72,70 procent. Ter vergelijking: ING Bank, dat meer dan 3.100 banen in België wegsaneert, heeft een aantrekkelijke kostenratio van 54 procent.