Onvruchtbaarheid is erfelijk
Foto: Belga
Zonen die verwekt zijn met de ICSI-techniek, blijken minder vruchtbaar. Net als hun vader.

ICSI betekent dat één enkele zaadcel wordt geïnjecteerd in een rijpe eicel. Mannen die verminderd vruchtbaar zijn, kunnen zo toch eigen kinderen op de wereld zetten.

De eerste ICSI-baby werd in ons land geboren op 14 januari 1992. De techniek werd uitgewerkt door het Centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Jette (VUB) en wordt nu wereldwijd toegepast. De eerste kinderen die hiermee werden verwekt, zijn intussen volwassen.

Van kindsbeen af zijn ze medisch opgevolgd om te zien of alles goed met ze gaat. Er werden geen noemenswaardige verschillen vastgesteld met andere kinderen.

Het was wachten op de hamvraag: zijn zonen die met deze techniek werden verwekt, ook minder vruchtbaar? Of anders gesteld: werd de verminderde vruchtbaarheid van hun vader erfelijk overgedragen?

Lage spermaconcentratie

Het antwoord op die vraag is ‘ja’, zo blijkt uit een studie die vandaag verschijnt in het Human Reproduction Journal. Emeritus professor André Van Steirteghem, destijds hoofd van de reproductieve afdeling van het UZ Jette, is een van de auteurs.
Van de 215 jongens die tussen 1992 en 1996 geboren werden, besloten er 54 mee te doen en een spermastaal en een bloedstaal af te leveren.

Daaruit blijkt dat ook zij, net als hun vaders, verminderd vruchtbaar zijn. In vergelijking met een controlegroep van jongemannen die natuurlijk verwekt zijn, hebben ze drie keer meer kans om een lage spermaconcentratie te hebben – lager dan de 15 miljoen spermatozoa per milliliter, wat door de Wereldgezondheidsorganisatie als minimum voor een gezonde vruchtbaarheid wordt beschouwd. Ze hebben ook de helft minder beweeglijke zaadcellen.

De vergelijking met de spermastalen die hun vaders ruim 20 jaar geleden afleverden, is evenzeer interessant: soms zijn de zonen nog minder vruchtbaar, soms ook is hun vruchtbaarheid beter dan die van hun vader. Er is dus geen rechtlijnig verband.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in