Hicham Diop (43), ex-beroepsmilitair en kickbokser, stak in Schaarbeek twee agenten neer en brak de neus van een andere.

Hicham Diop viel iets voor 12.00 uur bij een politiecontrole twee agenten in burger aan op de drukke Lambertmontlaan. Hij haalde uit naar een van de twee agenten. Die viel gewond neer. Toen hij daarop probeerde de andere agent aan te vallen, werd hij neergeschoten door de agent die op de grond lag.

De dader werd geraakt in het been en overmeesterd. Eén agent raakte gewond aan het been, de andere liep ook verwondingen op. Ze werden naar het ziekenhuis overgebracht, maar verkeren niet in levensgevaar.

Mogelijk terrorisme

Is Hicham Diop een gevaarlijke terrorist die als ‘lone wolf’ een aanslag wilde plegen op politieagenten? Of is hij een man die om persoonlijke redenen een zware wrok koestert tegen de politie? Of is het een combinatie van beide? Het gerecht houdt voorlopig alle opties open.

Hicham Diop is wel gelinkt met moslimextremisme. Hij heeft een verleden bij het Centre Islamique Belge (CIB) van de extremistische sjeik Bassam Ayachi in Sint-Jans-Molenbeek. Olivier Dassy, de rechterhand van Bassam, is een boezemvriend van Diop.

Sjeik Bassam is de peetvader van het moslimextremisme in ons land. Toen de oorlog in Syrië losbarstte, verhuisde Bassam – die van Syrische afkomst is – met zijn familie naar Syrië. Hij vecht er met een groepering van islamitische rebellen tegen president Assad maar ook tegen IS. Bassam is bovendien een tegenstander van aanslagen. Dat leverde hem de haat op van veel Belgische IS-sympathisanten. Diop is nog altijd met hem bevriend op de sociale media.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig