Bitsig maar inhoudelijk debat tussen Kaine en Pence
Kaine (links) en Pence (rechts) Foto: afp
De twee kandidaten voor het Amerikaanse vicepresidentschap gingen dinsdag in Virginia voor de eerste en enige keer rechtstreeks met elkaar in de clinch. Beide kandidaten bleken over meer dan voldoende dossierkennis te beschikken om een bitsig debat te kunnen voeren, waarin de rechterhand van Donald Trump licht de overhand leek te hebben.

Afgelopen maandag voerden Donald Trump en Hillary Clinton in New York hun eerste van drie rechtstreekse presidentiële debatten. Running mates Mike Pence (Trump) en Tim Kaine (Clinton) kregen evenwel maar één kans: dinsdagavond, gemodereerd door CBS-nieuwsanker Elaine Quijano.

Uit onderzoek bleek nochtans dat de gemiddelde Amerikaan niet bepaald wakker lag van dit debat. Nog niet de helft van de ondervraagden kon bijvoorbeeld zowel de naam van Pence als Kaine noemen. Maar daarom was het geen onbelangrijk debat. Trump kreeg namelijk net een rampzalige week te verwerken, terwijl peilingen Clinton opnieuw op voorsprong plaatsten. En los daarvan: zou de toekomstige president iets overkomen, dan is zijn of haar vicepresident de eerstvolgende om 'Leader of the Free World' te worden.

Geen flaters

Het kwam er in eerste instantie voor beide heren op aan om geen flaters te begaan. Want ook al werden lang niet zoveel kijkers verwacht als de 84 miljoen die afgelopen week voor de buis zaten, als één van hen de mist in zou gaan, dan zou de wereld het gezien hebben. In Amerikaanse media werd wat dat betreft vaak verwezen naar de 'You're no Kennedy'-uitspraak van Lloyd Bentsen in 1988.

Meteen kwam moderator Quijano dus to the point: wat als het noodlot zou toeslaan? Het antwoord van beide heren zette meteen de toon: Kaine had het over de verwezenlijkingen van Clinton en hoe 'president Trump' het land de verdoemenis in zou storten, terwijl Pence net de mislukkingen van 7,5 jaar Obama in de verf probeerde te zetten en opsomde hoe zijn running mate daar verandering in zou brengen.

Inhoud

Toch werd het ook een verrassend inhoudelijk debat. Vragen over moeilijke thema's als binnenlandse terreurdreigingen en raciale vooringenomenheid bij politieagenten werden met noemenswaardig veel dossierkennis beantwoord. Daarbij haalde Kaine natuurlijk met plezier aan hoe Clinton het in het verleden uitmuntend gedaan had, en haalde Pence graag uit naar hoe zijn presidentskandidaat Amerika weer great zou maken.

‘The provocations by Russia need to be met with American strength.’
Mike Pence
Republikeinse Partij
 

Pence had alleszins zijn presence mee. Hij keek meermaals recht in de camera en leek de Amerikanen daarmee rechtstreeks aan te spreken, terwijl Kaine soms eerder knullig overkwam door schuchter lachend zijn tegenspeler te onderbreken - iets wat Trump verweten werd bij het vorige debat.

Vooral over buitenlandse zaken ging het vaak hard tegen onzacht. Pence benadrukte bijvoorbeeld hoe Trump Rusland, Iran en Noord-Korea zou duidelijk maken dat er met de VS niet te sollen valt. Kaine trok daarentegen de eerder diplomatische kaart, en haalde daarbij aan hoe Clinton als Buitenlandminister heel wat ervaring heeft met vreemde mogendheden.

‘Hillary and I want to focus on danger. These guys say all Mexicans are bad.’
Tim Kaine
Democratische Partij
 

Menselijk

Beide kandidaten probeerden wanneer het over binnenlandse zaken ging zo menselijk mogelijk over te komen, vooral toen het eindelijk over religie ging - een thema waarover de verwachtingen hoog gespannen waren. Pence was zoals steeds een hardliner, terwijl Kaine onder meer benadrukte dat vrouwen niet gestraft zouden mogen worden wanneer ze over iets moeilijks als abortus beslissen.

Pence liet tot slot enkele steken vallen door herhaaldelijk niet te reageren wanneer Kaine hem vroeg om enkele gedurfde uitspraken van Trump te steunen. Kaine's braafheid speelde hem daarentegen parten toen het over enkele moeilijke buitenlandse thema's ging - waar Pence dan weer scoorde. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig