Hoera! Ook u kan nu betalen met een selfie

Mastercard lanceert ‘Selfie Pay’ in België. Is dit het begin van het einde van het klassieke paswoord en de pincode?

Als het van Mastercard afhangt wel. In de lens van je smartphonecamera kijken, even knipogen en vervolgens een aankoop betalen. Dat is wat Mastercard lanceert vandaag in twaalf Europese landen, waaronder België. Volgend jaar wordt de betaaltechniek zelfs wereldwijd uitgerold.

Volgens Mastercard is het met ‘Selfie Pay’ onmogelijk om met gezichtsherkenning te frauderen door een selfie te maken van een foto of video-opname. Weerspiegeling van het (camera)beeld wordt door het systeem gezien.

De selfie is volgens Mastercard ook niet de enige identificatie. Er wordt eveneens via geolocatie nagegaan of uw gsm zich wel bevindt op de plaats van waaruit u de transactie doet, zodat het kredietkaartbedrijf zeker kan zijn dat het toestel niet gestolen werd.”

Mastercard is niet het enige bedrijf dat volop inzet op gezichtsherkenning . Ook Amazon en Alibaba werken aan gelijkaardige betaaltechnieken. Als het van deze multinationals afhangt, dan zal uw hoofdknik, glimlach of knipoog straks wereldwijd het traditionele paswoord vervangen.

Want dat soort cijfercode is volgens critici veel te onveilig. Het meest gebruikte paswoord is nog altijd 123456, veel mensen gebruiken hetzelfde paswoord voor verschillende sites of slaan hun wachtwoord op hun smartphone of tablet. Waardoor ze kwetsbaar zijn voor hackers.

Toch is er discussie of betalen op het internet echt veiliger zal worden door de selfie, dan wel dat de techniek gewoon een commerciële drijfveer heeft: de psychologische drempel voor onlinebetalingen verlagen. Sommige cyberspecialisten trekken de claims over een superieure beveiliging immers in twijfel. Andere critici waarschuwen dan weer voor onze privacy. Met de selfie zullen al grote bedrijven u via cameraherkenning overal en in het geheim kunnen volgen. Wat zullen zij met al die (big) data doen?