De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio vindt dat wie de klimaatverandering ontkent geen publiek ambt mag uitoefenen. Dat zei hij in het Witte Huis. Zijn opmerkingen worden gezien als een uithaal naar Donald Trump.

‘Als je niet in de klimaatverandering gelooft, dan geloof je niet in feiten, wetenschap en empirische waarheden’, zei hij bij de voorstelling van zijn nieuwe documentaire Before the Flood. ‘En naar mijn bescheiden mening mag je dan geen publiek ambt hebben.’

Zijn woorden worden geïnterpreteerd als een terechtwijzing van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die geregeld zijn scepticisme over de klimaatverandering tweette. Zo noemde hij de opwarming van de aarde een ‘hoax die gefabriceerd is door de Chinezen’.

In het eerste presidentiële debat ontkende hij dat, maar al snel circuleerde een tweet van hem waarin hij dat letterlijk zei.

 

De nieuwe documentaire met DiCaprio, met Martin Scorsese als producer, wil meer bewustzijn creëren over de klimaatverandering.

Bij de voorstelling op het filmfestival van Toronto in september zei de acteur en klimaatactivist: ‘We kunnen ons op dit cruciale moment niet veroorloven dat we leiders hebben die niet in de moderne wetenschap van klimaatverandering geloven.’