Een van de krachtigste Atlantische orkanen in de voorbije jaren heeft Haïti bereikt. Een aantal mensen is al omgekomen, zegt interim-president Jocelerme Privert.

Orkaan Matthew, van categorie vier, creëert ‘levensgevaarlijke’ omstandigheden, aldus het Amerikaanse nationaal orkaancentrum. 

Het oog van de orkaan passeerde op 56 kilometer van de westelijke kant van het eiland. Hevige regenval en rukwinden tot 230 km/u kunnen aardverschuivingen en overstromingen veroorzaken. Minstens een persoon kwam om het leven en verschillende huizen zijn beschadigd. De man kwam om toen een golf zijn woning trof. Hij was te ziek om een schuiplaats te zoeken, zeggen de autoriteiten.

‘Er zijn al doden gevallen’, zei interim-president Jocelerme Privert eerder. ‘Mensen die op zee waren. Er zijn mensen die vermist zijn. Er zijn mensen die de waarschuwingen niet gevolgd hebben. Zij zijn omgekomen.’

Lees verder onder de kaart

Haïti is een van de armste landen in de regio. Veel mensen wonen in overstromingsgevoelige gebieden. Tienduizenden mensen wonen nog in tenten na de dodelijke aardbeving van 2010.

Ruimtestation ISS filmde de orkaan vanuit de ruimte:

Naast Jamaica en de Dominicaanse Republiek verwachten de Cubanen de zware storm. Zo’n 316.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd in het oosten van Cuba. De Cubaanse regering kondigde een orkaanwaarschuwing af in zes oostelijke provincies, waaronder Guantanamo en Santiago de Cuba.

Mogelijk bereikt de orkaan ook Florida, hoewel ze tegen dan normaal gezien afgezwakt zal zijn.

Gevaarlijke orkaan bereikt Haïti
Cubanen zoeken een veilig onderkomen. Foto: AFP