De vakbonden bij ING vragen aan het personeel om te staken. Voorlopig gaat het enkel om het hoofdkantoor in Brussel.

De vakbonden bij ING willen dat het personeel vandaag nog het werk neerlegt. ‘Het is nog niet duidelijk of die oproep gevolgd wordt, en welke vorm die aanneemt’, zegt Erwin Veestraeten van de christelijke vakbond. Op vrijdag is een stakingsaanvraag gedaan om een volledige dag te staken.

Voorlopig is de actie beperkt tot het hoofdkantoor in Brussel. De bonden overleggen latere op de dag met de lokale kantoren.

Maar volgens de Franstalige socialistische vakbond mag iedereen het werk neerleggen. 'Ieder personeelslid, in een agentschap of in de zetels in Gent, Namen of Brussel, worden uitgenodigd om naar huis te gaan', zegt Nicolas Dinsart, woordvoerder van SETCa.

Op vrijdag zijn er in verschillende sectoren stakingsacties. De geplande algemene nationale staking gaat evenwel niet door.

De vakbonden hebben om 16 uur een onderhoud met Charles Michel, op vraag van de premier.

'Slag in het gezicht'

Bij de vakbonden wordt kwaad gereageerd op het nieuws dat er meer dan 3.000 banen bedreigd zijn bij ING door herstructurering. 'Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is', zegt Maarten Dedeyne, van de liberale vakbond ACLVB. 'Dat daarbij naakte ontslagen vallen, is voor ons onaanvaardbaar.'

Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC noemt de aanpak 'schandalig voor een bedrijf dat winst maakt'. 'De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar', aldus Vanderhaegen.