De Block opent jacht op charlatans
Foto: Dieter Telemans
Minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) wil alle 500.000 zorgverleners in ons land verplichten om in een portfolio hun diploma en bewijzen van bijscholingen bij te houden.

‘Hou je cv en alle attesten van bijscholingen goed bij.’ Dat is de raad van minister De Block aan de zorgverleners in ons land. De Block werkt aan een nieuw systeem om in de gaten te houden of dokters en verpleegkundigen, maar ook anderen uit de sector zoals kinesisten, apothekers of tandartsen, hun job naar behoren doen.

De overheid heeft op dit moment te weinig mogelijkheden om in te grijpen bij problemen, vindt De Block. Het kb 78, de wet die in ons land de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen regelt, is na bijna vijftig jaar dringend aan herziening toe. De nieuwe wet wordt pas volgend jaar geschreven, maar de krijtlijnen ervan zijn bekend. Wie de wetenschappelijke voorschriften niet volgt of een patiënt onheus behandelt, moet daar in de toekomst vaker voor bestraft worden.

De Block wil iedereen die in de gezondheidszorg werkt, verplichten een portfolio bij te houden. Daarin steken niet alleen alle behaalde diploma’s, maar ook attesten van bijscholingen en een verslag van hun activiteiten en de specialisaties die ze tijdens hun carrière opbouwen. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid krijgen de bevoegdheid om te controleren of die portfolio’s correct worden bijgehouden. Als dat niet zo is, kan iemand  het recht verliezen om als arts of verpleegkundige te werken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig