ING schrapt 3.150 in België, met maximaal 1.700 naakte ontslagen. De helft van de kantoren van ING en Record Bank verdwijnen.

ING schrapt wereldwijd 7.000 van de 52.000 banen, zo meldt de Nederlandse groep in de persmededeling. België is daarbij het zwaarst getroffen. In vergelijking met eind 2015 doet ING België het tegen 2021 met 3.516 voltijdse banen minder. Het gaat om 2.681 banen bij ING België. Bij dochterbank Record Bank gaat het om 780 jobs: de ondersteunende diensten verdwijnen volledig. De resterende banen gaan verloren bij het contactcenter, dat volledig verdwijnt. Ook de naam van Record Bank zou uit het straatbeeld verdwijnen.

Doordat tussen januari en september al 350 banen verdwenen zijn, zijn uiteindelijk 3.150 van de huidige 9.425 banen bij ING België en Record Bank bedreigd, zo deelde de directie mee op een bijzondere ondernemingsraad. 

De helft daarvan zou gebeuren via natuurlijke afvloeiing tussen 2017 en 2021. Volgens de directie vallen maximaal 1.700 naakte ontslagen. ING België zal de procedure voor collectief ontslag opstarten. De ontslagen vallen bij zowel ING als dochterbank Record Bank.

Minder kantoren

Als de hele operatie achter de rug is, blijven er nog 650 kantoren over voor 3,8 miljoen klanten.  Momenteel heeft ING 709 kantoren, en Record Bank 536. Volgens ceo Rik Vandenberghe is 650 het absolute minimum om de klanten te kunnen bedienen. Hij wijst erop dat er wel degelijk nog rekening is gehouden met de specifieke behoeften van de Belgische klanten. In Nederland, waar de digitalisering al veel verder ingeburgerd is, blijven maar zo'n 250 kantoren over voor 11 miljoen klanten. Er is geen intentie om nog meer kantoren te sluiten, klinkt het.

ING deelde nog niet mee welke kantoren verdwijnen, maar vooral bij de eigen kantoren is de tol zwaar. Van de 458 eigen kantoren zouden er maar 150 à 160 overblijven. Maar er zullen dus ook zelfstandige kantoren verdwijnen. 'Als er bijvoorbeeld een zelfstandige agent is voor Record Bank en ING zal de ene de andere overnemen', zegt Erwin Veestraeten van de christelijke vakbond LBC.

Spotify

Na de herstructurering moeten de kantoren ook anders gaan werken. Vandenberghe verwijst naar het Spotify-model. De afdelingen worden helemaal anders samengesteld: er komen kleinere flexibelere teams die wel meer verantwoordelijkheid krijgen.

Digitalisering

De Nederlandse bankgroep wil de Nederlandse en Belgische filialen sterker in elkaar schuiven met een 'geïntegreerd bankplatform', door de 'multikanaalaanpak van Nederland' en het 'relatie- en adviesmodel van België' te combineren. 'In Nederland staan ze veel verder wat digitalisering betreft', zei ceo van ING België Rik Vandenberghe tijdens een persconferentie. 'België is nummer een wat advies betreft. Wij willen dat samenvoegen: meer advies en meer digitale mogelijkheden voor de klanten.' 

Naast België is ook Nederland zwaar getroffen. Daar verdwijnen 2.300 voltijdse jobs. Andere landen worden niet vermeld. De groep wil zo tegen 2021 900 miljoen euro per jaar besparen, waarvan 550 miljoen in België. De groep wil ook 800 miljoen investeren in de 'digitale transformatie'. In België gaat het om een investering van 450 miljoen.

'Moeilijk, maar noodzakelijk verhaal'

In een persmededeling zegt Vandenberghe te beseffen dat 'onze intentie om te transformeren en de mogelijke gevolgen een zware boodschap is om te verwerken voor vele medewerkers'. 'Ik ben mij bewust van de impact op de tewerkstelling. Ook voor mij was deze beslissing niet eenvoudig.' 

Maar hij voegt er ook aan toe dat het zijn verantwoordelijkheid is om te vrijwaren dat ING België een gezonde bank blijft. 'Deze voormiddag heb ik mijn intenties duidelijk gemaakt aan de sociale partners. Het is een moeilijke beslissing, maar de transformatie is noodzakelijk.'

De herstructurering zou onder meer een gevolg zijn van het feit dat ING België vanwege de hoge bankkosten het steeds moeilijker heeft om voldoende winst te maken. Onder meer ING Direct Bank in Duitsland zou qua winst de Belgische dochter binnen de groep al zijn voorbijgestoken. Met als resultaat dat de directie in Amsterdam meer financiële middelen in Duitsland wil investeren. ING België vorig jaar nog 500 miljoen euro winst.

Derde herstructurering

Het is al de derde herstructurering in de financiële sector in korte tijd. Vanwege de lage rente en de moeilijke marktomstandigheden, kondigden vorige maand twee verzekeraars - Axa en P&V - om samen bijna 1000 jobs te schrappen en onderhandelingen op te starten met de vakbonden over loonmatiging.

Banken en verzekeraars staan onder druk door de lage rente. Ook de digitalisering is een uitdaging. Steeds meer klanten bankieren met de smartphone waardoor het klassieke bankkantoor onder druk staat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig