Ondanks alle hypes, eten we ongezond
Foto: AP

Te weinig groenten en fruit, te veel suiker. De Belg heeft geen gevarieerd voedingspatroon.

Twee tot drie stukken fruit per dag eten en 300 gram groenten. Het klinkt niet onoverkomelijk en toch haalt slechts een kleine minderheid van de bevolking de aanbevelingen. Van een gevarieerd, gezond voedingspatroon is vandaag geen sprake. En het is er de laatste tien jaar niet op vooruitgegaan, ondanks de grote populariteit van voedingsgoeroes en hun oproepen om meer groenten te eten. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) trekt ontnuchterende conclusies uit de Voedselconsumptiepeiling waarvoor 3.200 Belgen tussen 3 en 64 jaar werden geïnterviewd.

Toch één klein lichtpuntje: in vergelijking met tien jaar geleden eten we wel minder ‘zichtbare’ vetten zoals boter of olie. Maar die vooruitgang wordt overschaduwd door de vaststelling dat 90 procent van de bevolking nog altijd te veel ongezonde vetten eet, vaak ‘verscholen’ in industrieel bereide voeding zoals kant-en-klaarmaaltijden.

We blijven ook veel te veel naar de ‘restgroep’ grijpen: koekjes en cake, snoep en gefrituurde snacks, kortom, voedingsmiddelen die we eigenlijk niet nodig hebben. Kinderen tussen 3 en 5 jaar halen uit de restgroep zelfs twee tot vier keer zoveel calorieën als maximaal aanbevolen. Intussen eten we met z’n allen minder brood (of vervangproducten zoals havermout) dan tien jaar geleden, hoewel graanproducten ‘trage’, dus gezonde suikers bevatten.