Een buitenlandse ervaringsstage als bagage voor toekomstige ondernemers? Een topidee!
Foto: Shutterstock
Hoe stoomt u jongeren en toekomstige leidinggevenden van kmo’s klaar voor de realiteit van de Europese markt? Het uitwisselingsprogramma ‘Erasmus voor jonge ondernemers’ blijkt alvast een leerrijke stap. Met de steun van de Europese Unie heeft het alle troeven in handen om business en ondernemerschap een boost te geven. Dat merkte ook Erdman Doumbè, een jonge zakenman in de culturele en evenementensector.
Dossier aangeboden door BNP Paribas Fortis.

Win-win als uitgangspunt

Het uitwisselingsprogramma ‘Erasmus voor jonge ondernemers’ werd opgestart in 2009 en is bedoeld als een grensoverschrijdend programma voor jongeren en aspirant-ondernemers. Aan de basis ligt een uitgangspunt dat voor alle betrokken partijen voordeel oplevert:

  • Nieuwe ondernemers krijgen een unieke kans om onmisbare kennis te verwerven voor een goed management van een kmo in hun latere carrière.
  • De gastondernemers krijgen via het contact met jonge collega’s een mooie gelegenheid om hun kennis te updaten en/of nieuwe markten te ontdekken.

Verlaat de comfortzone

Kandidaten voor de uitwisseling kunnen hun eigen criteria vastleggen en een ontvangende onderneming kiezen, die min of meer in lijn ligt van hun corebusiness. Erdman Doumbè aarzelde alvast niet om zijn comfortzone te verlaten, en dat zorgde meteen voor verrijkende nieuwe indrukken. “Door te kiezen voor Spanje ontdekte ik een heel andere ondernemingscultuur dan wat jongeren tijdens hun opleiding in eigen land leren kennen. Bovendien is mijn Spaans verbeterd”, zo getuigt Doumbè. “Angst om een andere activiteitensector dan je eigen branche te ontdekken, is compleet overbodig. Het is een verrijking voor beide benaderingswijzen en businessmodellen.”

Groeien door ervaring

Bij de uitwisseling moeten de jonge kandidaten ook de nodige uitdagingen zien te overwinnen. Bij het project dat Erdman Doumbè tijdens de uitwisseling van zes maanden ontwikkelde, bleek het financiële plaatje voor hem de grootste uitdaging. Maar daar zag hij duidelijk niet tegen op. “Het speciale aan mijn project was dat we een evenement van A tot Z moesten uitwerken... zonder budget”, zo licht Doumbè zijn ervaring toe. “Het resultaat overtrof al onze verwachtingen: we verwachtten 300 personen, maar moesten een wachtlijst opstellen voor 100 tot 150 festivalgangers. Een dergelijk succes was een stimulans voor mijn zelfvertrouwen voor mijn verdere toekomst in het ondernemerschap.”

Voordelen op een rij

Vanuit zijn perspectief als jonge ondernemer ziet Erdman Doumbè een aantal unieke voordelen aan zijn deelname aan ‘Erasmus voor jonge ondernemers’. “Ik zat voor de uitwisseling al boordevol ideeën en had de vereiste opleidingen, maar deze uitwisseling had op verschillende vlakken een meerwaarde.” Daarbij verwijst hij specifiek naar:

  • de realiteit ter plaatse beleven;
  • zichtbaarheid en goede referenties krijgen;
  • de ontwikkeling van een netwerk dat nuttig zal zijn voor de eigen onderneming;
  • in contact komen met de multiculturele aanpak van de markt;
  • ontdekken hoe producten en diensten geëxporteerd worden.

Goede begeleiding als troef

Voor Doumbè was dit Spaanse avontuur overigens niet het eerste contact met een andere ondernemingscultuur. Hij beleefde al een eerste, soortgelijke ervaring in Brazilië, eveneens op initiatief van de EU. Zijn contactpersoon bij de bemiddelende instantie, Impulse Brussels (ex-BAO, Brussels Agentschap voor de Onderneming) bracht hem ook met deze uitwisseling in contact.

Bij deze opeenvolging van gebeurtenissen stond de jonge ondernemer er nooit alleen voor: “Vanaf de indiening van mijn businessplan tot het einde van mijn verblijf, en ook bij de keuze van de ondernemer die mij buiten de grenzen zou opvangen, kon ik rekenen op de ondersteuning van Impulse Brussels. Het gaat dus niet louter om een maandelijkse beurs, maar als deelnemer krijg je ook echte praktische en strategische steun.”

Dat is meteen ook de reden waarom Erdman Doumbè jongeren die zijn voorbeeld willen volgen, aanmoedigt. “Stel snel een actieplan op, om geen tijd te verliezen met denkpistes die niets opleveren”, zo luidt zijn advies voor iedereen die zich voor het uitwisselingsprogramma wil inschrijven. Geen tijd te verliezen dus!

Hoe haalt u een deal binnen op Europees niveau?