Profiel

De vijf levens van Donald Trump

9 november 2016Jorn Van Thillo

Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. Voor hij de wereld met verstomming sloeg, was hij al een van de meest bekende en kleurrijke miljardairs van de VS.

JEUGD

'Mijn vader was mijn inspiratie'

Trump werd geboren in Queens, een stadsdeel van New York. Hij is het vierde kind van vastgoedmagnaat Fred Trump. Zijn moeder was een Schotse immigrante. Op zijn dertiende werd Donald naar een militaire academie gestuurd omdat hij zich op school misdroeg.

In 1968 studeerde Donald af als bachelor in de economie aan de universiteit van Pennsylvania. Van zijn vader kreeg de jonge econoom Trump een lening van 'een miljoen dollar' om het in Manhattan zelf te proberen. Hij ging ook aan de slag bij het vastgoedbedrijf van zijn vader. In 1971 nam hij het bedrijf over en hij veranderde de naam in 'Trump Organization'.

Zijn vader stierf in 1999 op 93-jarige leeftijd.

DE ZAKENMAN

'Mijn hele leven gaat over winnen. Ik verlies zelden. Ik verlies bijna nooit.'

Een tiental jaar geleden riep het zakenblad BusinessWeek Trump uit tot ‘de hogepriester van de hype’ en prees hem om zijn vermogen om bijna alles waar hij zijn naam aan verbindt tot een succes te maken. De basis van zijn zakelijk succes ligt bij de luxe appartementencomplexen in Manhattan die hij liet neerpoten met het kapitaal van zijn vader. Verschillende gebouwen, in de VS en daarbuiten, dragen zijn naam.

Trump heeft financiële problemen gekend. In 1988 kocht hij het onvoltooide Taj Mahal Casino voor een miljard dollar, om nadien de renovatie ervan te financieren op basis van enorme leningen met hoge rentes, die hij vervolgens niet kon aflossen. Het leidde tot een zakelijk - en bijna ook persoonlijk - faillissement.

Maar The Donald kwam erbovenop. In 2015 schatte het tijdschrift Forbes zijn netto vermogen op 4,1 miljard dollar, waarmee zijn gezin gemakkelijk de top 100 van rijkste Amerikanen haalt.

DE FAMILIEMAN

Donald Trump is drie keer getrouwd. Zijn eerste vrouw is de bekendste: Ivana Zelnickova, een Tsjechische atlete en ex-model. Met haar kreeg Donald Trump drie kinderen, die stuk voor stuk een hoge functie bekleden binnen zijn Trump Organization. Dochter Ivanka Trump is een voormalig model, verkoopt vandaag schoenen, handtassen en parfums, en is moeder van drie kinderen.

Met zijn tweede vrouw, actrice Marla Maples, kreeg Trump een dochter, Tiffany, vandaag 22 jaar oud en één van de ‘Rich Kids of Instagram’.

Met Melania Knauss is Donald Trump al aan zijn derde vrouw toe. Het Sloveense model heeft een eigen juwelenlijn. Met haar heeft Trump een zoon - zijn vijfde kind - Barron Trump, vandaag tien jaar oud.

DE ENTERTAINER

'You're fired!'

Donald Trump bouwde een imperium uit in de entertainmentindustrie. Van 1996 tot 2015 was hij de eigenaar van Miss Universe, Miss USA en Miss Teen USA. In 2003 debuteerde hij in de realityshow The Apprentice op NBC. Daarin namen verschillende deelnemers het tegen elkaar op voor een managementfunctie in de organisatie van Trump. Zijn catchphrase was: 'You're fired!.'

Trump heeft ook verschillende boeken geschreven, bracht een gezelschapsspel op de markt en heeft heel wat merchandising uitgebracht.

DE POLITICUS

'Let's make America great again'

In de jaren tachtig liet Donald Trump bij Oprah al uitschijnen dat hij een gooi naar het Witte Huis niet helemaal uitsloot, hoewel hij toen naar eigen zeggen nog geen politieke ambities koesterde. In 2000 kwam hij al eens op als kandidaat van de Reform Party.

Trump sprak hij zich vaak uit tegen het beleid. Zo was hij een felle tegenstander van Barack Obama, en trok hij in twijfel of Obama wel in de VS was geboren.

In juni 2015 maakte de steenrijke zakenman zijn ambitie voor het Witte Huis bekend. 'We hebben iemand nodig die dit land weer groot maakt', zei hij in zijn speech.

Toen leek hij vooral de rol van clown van het gezelschap op zich te gaan nemen. Eerst schoffeerde Trump de Mexicanen door te stellen dat illegale immigranten uit Mexico een bende misdadigers en verkrachters zijn. Daarna hield het niet meer op. Maar tegen alle verwachtingen in won hij de voorverkiezingen en is hij officieel aangeduid als Republikeinse presidentskandidaat.

Daarna volgde een tumultueuze campagne tegen de Democratische kandidate Hillary Clinton. Zijn controversiële uitspraken brachten hem vaak in moeilijkheden. Ook de 'grab them by the pussy-video uit 2005 waarin hij erg vrouwonvriendelijke uitspraken deed, speelde hem parten. Maar enkele dagen voor de verkiezingen kondigde de FBI-directeur James Comey aan dat er opnieuw e-mails van Hillary Clinton werden onderzocht. Uiteindelijk bleken daar geen nieuwe elementen in te zitten, maar het momentum voor Clinton was wel gekeerd. Trump haalde haar in de peilingen en won uiteindelijk ook de verkiezingen. In januari wordt hij de 45ste president van de VS.