Voedselwaakhond geeft toch studies over glyfosaat vrij
Foto: Bart Dewaele
Hoewel een orgaan van de ­Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is, ziet het Europees Voedselagentschap ­(EFSA) er geen graten in dat het op ons bord belandt. Hoe het ­EFSA tot die conclusie komt en groen licht geeft voor verder ­gebruik, daarover zullen binnenkort onafhankelijke wetenschappers oordelen.

Het EFSA zal de studies publiceren die het voor zijn omstreden advies heeft gebruikt. Tot dusver heeft het alles achter slot en grendel gehouden.

De studies worden binnenkort overgemaakt aan een groep groene Europese parlementsleden die ze hebben opgevraagd. Onder hen Bart Staes, die van een overwinning spreekt. ‘We zullen alles doorsturen naar onafhankelijke wetenschappers, zodat zij de waarde van de studies kunnen beoordelen die voor het advies zijn gebruikt.’

Dat zal een hele klus worden. Het gaat om 82 studies, goed  voor meer dan 100.000 bladzijden. Hoe de vorsers de studies beoordelen, zal van groot belang zijn. Eind ­juni verlengde de Europese ­Commissie de vergunning voor glyfosaat met slechts anderhalf jaar, in afwachting van een ­nieuwe risicoanalyse.

De publicatie van de studies is een opmerkelijke zet van het ­EFSA. Maandenlang heeft het agentschap zich ertegen verzet. Zijn topman, Bernhard Url, zei ­tegen deze krant dat de gebruikte studies eigendom zijn van de ­bedrijven en dat het EFSA de wet zou schenden met de publicatie. Maar nu gaat het ­EFSA door de knie. De publicatie moet het vertrouwen in zijn werk versterken.