Primeur voor België: Antwerpen privatiseert daklozencentrum
Foto: Photo News

De kogel is door de kerk. In de Antwerpse OCMW-raad stemde een meerderheid voor de overname van inloopcentrum voor daklozen De Vaart door het consortium G4S Care.

De spanning was te snijden op de OCMW-raad in Antwerpen. Maar ondanks de protesten aan de zijlijn werd de toewijzing van inloopcentrum De Vaart aan G4S toch goedgekeurd.

De oppositie deed nochtans zijn best om het tegen te houden. Er was vooral kritiek op het rapport van de jury. ‘Het is ondoorzichtig en roept vragen op’, vond PVDA-raadslid Lise Vandecasteele. ‘Er is geen gelijke quotering en met bepaalde criteria uit de oproep werd geen rekening gehouden tijdens de beoordeling. Dat roept toch vragen op over de transparantie van de procedure.’ Johan Peeters van SP.A had het zelfs over ‘twee maten en gewichten’.

OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA): ‘Deze verdachtmakingen van de jury zijn schandalig. Ik heb die op geen enkele manier beïnvloed. Ik kan alleen maar zeggen dat ik mij maximaal wil inzetten voor wie het moeilijk heeft in onze stad en dat met de beschikbare middelen.’

Na de stemming was er een kleine opstoot van protest uit het publiek, maar dat werd snel in de kiem gesmoord.

Fons Duchateau reageerde achteraf bijzonder opgetogen. ‘Wij zijn er van overtuigd dat de daklozen hier beter van worden. Het accent zal nu vooral komen te liggen op zelfredzaamheid’, zei zijn woordvoerder. Groen had het over ‘een mokerslag voor alle sociaal werkers die zich dag in dag uit inzetten.’