Hele Eandis-deal lijkt van de baan
Foto: BELGA
Het lijkt over en uit voor de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in elektriciteitsnetbeheerder Eandis. Antwerpen blaast de daarvoor vereiste fusie van de intercommunales is af omdat netbeheerder Imea geen uitzondering krijgt om lagere tarieven te hanteren.

Voor de instap van de Chinezen is een fusie nodig van de historische elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders tot Eandis Assets. Dat zou betekenen dat de verschillende intercommunales hetzelfde distributienettarief gebruiken. Antwerpen had een uitzondering gevraagd voor Imea, omdat de tarieven er nu tot de laagste in Europa behoren.

Maar de Vlaamse toezichthouder Vreg zegt nu dat dit hoogstens tijdelijk mag. Verschillende tarieven voor dezelfde dienstverlening zou immers discriminatie betekenen, argumenteert de Vreg. Gevolg is dat bij een fusie de tarieven in het Antwerpse meer dan waarschijnlijk zouden stijgen.

Maar stad Antwerpen weigert die eenmaking van de tarieven te aanvaarden, en dus komt de fusie er niet, bevestigt de Antwerpse bevoegde schepen Koen Kennis (N-VA). Aangezien de fusie een opschortende voorwaarde is voor de overname, kunnen de Chinezen ook geen belang in Eandis verwerven. De hele overname is daarom de facto afgeblazen, al wil niemand van de rechtstreeks betrokkenen het met zoveel woorden gezegd hebben.

'Nieuwe context'

State Grid kan in theorie wel nog met alle intercommunales apart moeten onderhandelen, maar de kans dat zo'n onderhandelingen succesvol worden afgerond, lijkt erg klein.

Eandis erkent zelf in een eerste reactie dat de beslissing een zware hypotheek legt op het hele plan. 'We gaan kijken wat de gevolgen van deze beslissing zijn', aldus woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Volgens de Eandis-woordvoerder zal de buitengewone algemene vergadering van Eandis, gepland op maandag 3 oktober, plaatsvinden, maar zal er 'met de nieuwe context rekening worden gehouden'.

Voorstander

Dat het uitgerekend Antwerpen is dat de genadeslag geeft aan de deal, moet voor de Chinezen extra hard aankomen. Antwerpen was een van de grootste voorstanders van de instap. Ook nadat veel andere steden zich tegen de instap kantten, bleef het stadsbestuur de gemaakte afspraken verdedigen. De tarieven moeten verhogen is echter een brug te ver om de instap van een private partner mogelijk te maken.

Ontvlechting

De Vreg wees er vandaag ook op dat het uitblijven van een akkoord over een eengemaakt tarief niet de enige voorwaarde  tot de fusie is waar nog niet aan voldaan is. Door de instap van het Chinese State Grid wil de Vreg er zich van vergewissen dat er geen vervlechting komt tussen distributie enerzijds, en productie en levering anderzijds, zoals vroeger met bijvoorbeeld Electrabel het geval was. Toen zaten alle aspecten van de energieketen gebundeld in een bedrijf. De Vreg wil daarom duidelijkheid over de positie van State Grid elders in Europa. Eandis antwoordde daar vandaag al op dat er op dat vlak 'geen ekel probleem' is.  

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig