Hipster of moslim: wie zit er achter die baard?
Foto: Kasimir Szekeres

Mensen praten liever over hen, dan met hen. Dat is het hetgeen wat moslims en hipsters zo sterk met elkaar verbindt, meent de Nederlandse Shirin Mirachor, die een fototentoonstelling wijdde aan de verschillen en gelijkenissen tussen de twee groepen. Vanaf maandag te zien in Borgerhout, binnenkort ook in Molenbeek.

Het idee voor Hipster/Muslim komt van de Nederlandse creatieveling Shirin Mirachor, de drijvende kracht achter het online platform Get Me. Geïnspireerd door hunzelfde soort baard, liet zij twee jaar geleden een aantal Amsterdamse hipsters en moslims van kledij wisselen en maakte van hen allen een persoonlijk project.

‘Ik wilde weten of je andere gevoelens krijgt bij dezelfde persoon, enkel door het wisselen van de outfit. De kijker betrapt zich zo misschien wel op een vooroordeel’, zei ze toen over haar project. Ook de proefpersonen zelf merken dat ze plots anders worden bekeken op straat.

Dankzij het online magazine Al Arte, dat werd opgericht door de Antwerpse Malikka Bouaissa omdat ze stoorde zich aan de erg karikaturale verslaggeving over de Islamitische wereld en vond wilde dat de Arabische cultuur en kunsten onderbelicht bleef, krijgt de tentoonstelling een Belgisch luik.

Mirachor stak zelf de grens over, om lokale kandidaten te zoeken. Het resultaat van haar zoektocht is een gratis tentoonstelling die eerst te zien is in Borgerhout, in november is Molenbeek aan de beurt. En die plekken zijn niet toevallig gekozen.

‘In de perceptie zijn uitgerekend dat twee broeihaarden van geradicaliseerde jongeren. Heb je er een baard en een donker vel, dan word je er etnisch geprofileerd. Daarnaast heb je er ook de opkomst van de hipsters. De ideale voedingsbodem om de kijker in de war te brengen’ aldus Bouaissa in De Morgen.