Waarom deze verkiezingen historisch zijn
Foto: EPA

Hillary Clinton of Donald Trump. Wie ook van deze twee kandidaten het Witte Huis verovert, de Amerikaanse verkiezingen zullen om verschillende redenen historisch zijn.

Een vrouw als Amerikaanse president

Barack Obama was de eerste zwarte president van de VS, Hillary Clinton kan de eerste vrouwelijke president worden in de Amerikaanse geschiedenis.

Een heel aantal vrouwen deden al een gooi naar het hoogste ambt, maar nog nooit met succes. Een aantal van hen kwamen in de buurt van het Witte Huis.

In 2008 koos de Republikeinse presidentskandidaat John McCain de gouverneur van Alaska Sarah Palin als zijn running mate. De Democraat Walter Mondale koos in 1984 Geraldine Ferraro als zijn kandidaat-vicepresident.

Waarom deze verkiezingen historisch zijn
Sarah Palin. Foto: REUTERS

Geen enkele vrouw – op Hillary Clinton na – werd ooit door de Democratische of Republikeinse partij genomineerd als presidentskandidaat.

De oudste

Donald Trump is zeventig jaar. Als hij verkozen wordt, dan zal hij de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis zijn. Toen Ronald Reagan aan zijn presidentschap begon, was hij 69.

Waarom deze verkiezingen historisch zijn
Ronald Reagan met zijn vrouw Nancy. Foto: Photo News

Hillary Clinton wordt op 26 oktober 69 jaar. Dat betekent dat zij de tweede oudste president zou worden. Ze zou William Henry Harrison, die in 1841 president werd, van die plaats stoten.

Geen politieke ervaring

Als Donald Trump verkozen wordt, dan is hij de eerste president in meer dan zestig jaar zonder politieke ervaring. Sinds 1961 is geen enkele president verkozen die geen ervaring als gouverneur of parlementslid had. De laatste president zonder politieke ervaring, Dwight Eisenhower (1953 – 1961), was bevelhebber van de geallieerden tijdens WO II.

Waarom deze verkiezingen historisch zijn
Dwight Eisenhower. Foto: AP

New York

Trump versus Clinton is een strijd tussen twee New Yorkers. Dat is sinds 1944 geleden, toen Thomas Dewey, de gouverneur van New York, tegen Franklin D. Roosevelt opkwam.