Leterme en oud-Eurocommissaris adviseren Volkswagen
Connie Hedegaard Foto: REUTERS
Autobouwer Volkswagen heeft een werkgroep samengesteld die de groep advies moet geven op het vlak van duurzaamheid. Het door milieuschandalen geteisterd bedrijf heeft daarvoor de hulp ingeroepen van onder andere voormalig EU-commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard, en onze ex-premier Yves Leterme.

Dat meldt Volkswagen donderdag. De raad zal advies geven aan het management op het vlak van duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. De negen leden zullen zich ook buigen over bredere thema’s als integriteit, de toekomst van arbeid, en de digitalisering. Volkswagen benadrukt dat de raad onafhankelijk werkt, en geen orders dient na te leven.

Hedegaard en Leterme zijn de twee meest in het oog springende leden, maar in de raad zetelen nog enkele andere opmerkelijke leden. Zo maakt ook Elhadj As Sy, voorzitter van het internationale Rode Kruis, deel uit van de groep. Margo T. Oge was vroeger de topman van de afdeling luchtkwaliteit van de Amerikaanse toezichthouder EPA, en Gertrude Lübbe-Wolff is een voormalig rechter aan het Duitse grondwettelijk hof.

Volkswagen heeft toegegeven dat wereldwijd zo’n 11 miljoen Volkswagens en Audi’s uitgerust zijn met fraudesoftware die de uitstootbeperking in wagens enkel inschakelt bij officiële controles. Daardoor was het volgens de eerste berekeningen mogelijk om de auto’s veertig keer minder vervuilend voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Dat heeft de reputatie van Volkswagen op het vlak van duurzaamheid de voorbije maanden helemaal om zeep geholpen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig